VUČIĆ O SUSRETU TAČIJA I PUTINA: To nije moja stvar, već pitanje za Rusiju i Prištinu! Nastavak dijaloga kada Priština počne da se ponaša civilizovano!
Foto: Pritnscreen

Proslava primirja u Parizu u senci skandala

VUČIĆ O SUSRETU TAČIJA I PUTINA: To nije moja stvar, već pitanje za Rusiju i Prištinu! Nastavak dijaloga kada Priština počne da se ponaša civilizovano!

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osvrnuo se danas na fotografije koje je Hašim Tači objavio na svom Tviter nalogu, na kojima je prikazan njegov susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tokom protekle manifestacije obeležavanja stogodišnjice od primirja u Prvom svetskom ratu.

Vučić je podvukao da nije njegova stvar da se u to meša, kao i da je to pitanje za Rusiju i Prištinu.

"Bio sam prisutan kod Trijumfalne kapije kada se Putin odmah okrenuo na drugu stranu, kada je shvatio ko mu je pružio ruku. Ne znam da li se taj susret odigrao pre ili posle, niti je moja stvar, to je pitanje za Rusiju i Prištinu. Ne znam šta će raditi velika sila kao Rusija, niti je moje da kukam. Rusija je uvek bila uz Srbiju, a svako ima svoju politiku, ne mislim da je Putinu uvek lako kada, uprkos činjenici da EU de fakto podržava nezavisnost KiM, a mi smo na evropskom putu. Ni mi nismo ponekad oduševljeni svakom fotografijom

U politici ljubavi nema, večni su samo interesi. Očekujemo početkom januara posetu Putina, početkom decembra Makrona. Njih dvojica neće ići u Prištinu, po tom pitanju nemamo šta da ljudima zameramo", objasnio je on.

Vučić je dodao da će dijalog Beograda i Prištine sigurno biti nastavljen, bez preciziranja vremenske odrednice.

foto: Printscreen

"Kada? Videćemo, kada Priština bude razumela da mora da se ponaša civilizovano. Mi nikoga ne ucenjujemo, ali ne možemo imati dijalog s nekim ko krši sporazume koje je sam potpisao pre 12 godina i u tome vidi način da nas pritiska. Verujem da će EU i drugi uticati na one kojima su pomagali u pravljenju tzv. nezavisnosti. Ostaje nam teška, gotovo nemoguća misija u Interpolu. Borićemo se da ne zadrže većinu, nije lako, ali borićemo se. Ulažemo i svoj novac i znanje, putujemo koliko nam novac dozvoljava, borimo se. Nemamo moćne sponzore, a do sada smo imali rezultate. Ja sam u Parizu na raspolaganju imao ukupno četvoro ljudi, sa jednim članom obezbeđenja, a oni idu sa delegacijom od 50-60 ljudi. Ja nemam taj novac niti na taj način mogu da trošim novac svog naroda. Treća prizrenska liga nas je skuplje i više koštala nego prva i druga, tj. njihov novac", istakao je predsednik Srbije.

On se osvrnuo i na nedavni susret sa američkim predsednikom Donaldom Trampom u Parizu.

foto: Printscreen

"Lepo je što je on rekao da su Srbi veliki narod, ali to ne znači da će SAD menjati svoju politiku prema Kosovu. Mi smo mnogo daleko od saglašavanja sa Prištinom. Video sam mnogo ljudi koji su mi govorili kako je trebalo da ustanem i napustim skup u Parizu, da bacim senku na naše žrtve. Neki su rekli da nije trebalo ni da idem... Ja neću da vam govorim sa čime smo se sve suočavali. Tražili smo raspored još pre 10 dana, plašeći se ovakvih stvari, a dobili smo ljutiti odgovor kako uopšte to pitamo, jer ima ko da vodi računa o tome. Očigledno neko jeste vodio računa. Neko nije razumeo koliku svetinju predstavlja taj dan. Ubeđivali su me saradnici da je bilo po abecednom redu, a jasno je da je to bila čisto politička odluka. Za mene je važno izvinjenje francuskog ambasadora. On želi dobre odnose sa Srbijom, a ja mislim da sam se odgovorno poneo, neću da Srbija ostane upamćena kao neko ko je napravio skandal. A šta se posle dešavalo između Tačija i Putina, ne znam, jer nisam dalje prisustvovao", objasnio je Vučić.

On se u nastavku osvrnuo i na opoziciju istakavši "da ga toliko mrze, da počinju da mrze i samu Srbiju".

foto: Printscreen

"Idu okolo i kukaju kako ih nema nigde na televizijama, a samo je Boško Obradović bio u emisijama RTS-a 3 puta češće nego ja. Ne mogu da progutam udicu o Kopernikusu i Telekomu, jer oni drže kompletan monopol nad svime u ovoj zemlji i samo bi da oni budu bogatiji. I Šolak i Đilas i niko više. Nažalost, nemam vremena da se time bavim na dnevnom nivou", poručio je šef srpske države.

Dodao je i da je posao države da nastavi sa ekonomskim radom, čestitajući penzionerima na višim penzijama.

foto: Pritnscreen

"Uskoro će, od 1. januara, plate vojnicima, policajcima i mogim drugima biti za više od 20 odsto veće nego 2014. godine. Naš posao je da naša ekonomija napreduje. Za svaku zemlju postoji sat koji otkucava koliko se ona zadužuje, a za Srbiju taj sat ne radi, jer ona iz sata u sat duguje sve manje i veoma sam ponosan na to", naveo je Vučić.

Podvukao je i da se, za razliku od francuskog, "nijedan zapadni ambasador nikada Srbiji ni za šta nije izvinio".

foto: Pritnscreen

"Hvala Mondoloniju, pokazao je da je veliki čovek. Ja mu čestitam na tome. A šta je bilo, čini mi se da znam najbolje, ali nema potrebe da o tome govorim, postoje mehanizmi na koje morate da odgovarate na drugačiji način. Da li će francuski predsednik Makron reagovati ii ne? Za mene su važne investicije Francuske, da li će biti ostvarene, kao i Makronova podrška Srbiji na evropskom putu, a ne bih se kladio da će takvu podršku imati neki koji su u Parizu bili mnogo vidljiviji. Tu su se odigravale neke druge stvari, a mi se time nikada ne služimo niti ćemo ikada. Nisam spokojan, ali naš je posao da imamo snažniju vojsku i zemlju i da ni od koga ne čekamo pomoć i podršku. Jačaćemo svoje kapacitete i imaćemo najbolje rezultate. Nasledio sam jedan avion u stanju raspada, a danas sam ponosan na našu Vojsku. Da ne pričamo o svemu drugom, o našim oklopnim vozilima, haubicama, puškama... Ali to smo sve mogli da uradimo kada smo ekonomski osnažili svoju zemlju. Ne verujem da su neki pre želeli loše svojoj zemlji, samo su mnogo krali i nisu znali. Bilo im je važno samo kakve će hvalospeve pisati mediji o njima, a ne šta će stvarno sprovesti u delo", poručio je predsednik.

foto: Printscreen/Pink

Osvrnuo se i na najavu Haradinaja o većim porezima i jednoj jedinici tzv. kosovske vojske na severu pokrajine, rekavši da je on "očigledno toliko snažan da može nešto da radi uprkos volji EU".

foto: Printscreen/Pink

"Mi se ponašamo odgovorno, prvo ćemo da sačekamo da vidimo hoće li reagovati oni koji su sponzorisali tzv. kosovsku nezavisnost. Za negativne reakcije uvek ima vremena, bolje da tri puta merimo pa sečemo, nego da nešto radimo pod pritiskom sopstvene plahovitosti. Da ne govorim o tome koliko vas neke stvari ljudski pogode. Cilj naših razgovora je da sačuvamo ljudske glave. Ako ne računamo slučaj Olivera Ivanovića, mislim da nije bilo drugih slučajeva sa velikim i teškim posledicama. To je važna stvar za nas i zbog toga sam ponosan što smo gledali da smirujemo strasti od prebijanja i hapšenja Marka Đurića do iznenadnih poseta severu sa dugim cevima, od podizanja taksi do napada na naše ljude kad idu u Đakovicu i druga mesta. Uvek bih voleo da možemo da postignemo kompromis sa Prištinom, ali nisam optimista. Ne bih se kladio na njihove namere da vrše pritisak na nas i na drugim poljima, kao sada sa taksama. Razgovaramo o svemu o čemu je moguće, a kada ne možemo da razgovaramo, ja i to kažem. Ako neko misli da sam ja za to kriv, neka misli, ali ne može mene da optužuje. Meni je 2018. najbolja godina po pitanju naših rezultata, a što se KiM tiče, uspeli smo da sačuvamo živote naših ljudi, poboljšali smo našu poziciju u svetu, sačuvali smo energetiku... Moramo se kretati u granicama realnog, a ne u granicama bilo čijih želja", zaključio je Vučić.

(Kurir.rs/M. Jeremić/Foto: Printscreen/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track