Najnovije vesti

MAJA GOJKOVIĆ SA SOBOTKOM: Razgovarali smo o otvaranju pregovaračkih poglavlja u decembru
Foto: Beta/Dragan Gojić

parlament srbije

MAJA GOJKOVIĆ SA SOBOTKOM: Razgovarali smo o otvaranju pregovaračkih poglavlja u decembru

Politika
12:14h

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da je sa predsednikom Nacionalnog veća Parlamenta Austrije Volfgangom Sobotkom razgovarala o tome da u decembru budu otvorena nova pregovaračka poglavlja za članstvu u EU.

Ona je novinarima posle sastanka kazala da su odnosi Austrije i Srbije "dobri, stabilni i sadržajni u svim oblastima saradnje", o čemu, kako je rekla, svedoče česte posete visokih zvaničnika te zemlje.

"Razgovarali smo o mogućnosti otvaranja novih pregovaračkih poglavlja u decembru, što je i značajna poruka regionu da je prostor zapadnog Balkana dobrodošao u EU", rekla je Gojković.

Po njenim rečima, Sobotka je u Beograd došao sa porukom da je "Srbija neophodna EU, kao i da je EU potrebna Srbiji" i dodala da je važan spljnopoltički cilj Srbije članstvo u EU, kao i dobri i stabilni odnosi u regionu, jer "zapadni Balkan time pruža jasnu sliku zemljama članicama EU da nismo nikakav problem, već deo rešenja prolblema EU".

Gojković je sa njih razgovarala i o ekonomskoj saradnji dve države, jer je 800 autrijskih kompanija prisutno u Srbiji, a zapošljavaju 20.000 ljudi.

"Razgovarali smo kako da unapredimo naše zakonodavne okvire kako bi došlo još više investitora iz Austrije, kao i o tome kako da Srbija brže napreduje ka evropskim intercijama, da savladamo bilateralna pitanja i problema sa zemljama u okruženju", pojasnila je Gojković.

Ona je Sobotki zahvalila na tome što Austrije podržava Srbiju ka članstvu u EU i što je iskreni prijatelj koji je temu Srbije stavila na agendu tokom njenog predsedavanja Evrpskom unijom.

"Zahvaljujem Austriji što smatra da u pregovorima sa Prištinom treba podržati svako rešenje za koje su zainteresovane obe strane", rekla je Gojković.

Gojković je najavila da će austrijski i srpski parlament u potpisati memorandum o asaradnji u oblasti unapedjenja kapaciteta parlamenta u razvoju demokratske otvorenosti ka civilnom sektoru i običnim grdjanima Srbije, odnosno da gradjanima Srbije bude jasnije kako parlamentarci Srbije sa Autrijom i njihovom administracijom rade za dobrobit gradjana.

Kurir.rs/Beta/Foto: Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...