ALBANCI U FRCI! Kosovo krvavim novcem juri podršku za Interpol! Potrošili 15 miliona dolara! Poklonili 6 automobila!
Foto: EPA

NAPETO

ALBANCI U FRCI! Kosovo krvavim novcem juri podršku za Interpol! Potrošili 15 miliona dolara! Poklonili 6 automobila!

Politika -


Mutno Albanci tvrde da su za lobiranje dali 1,2 miliona dolara, ali istina je da su dali deset puta više. Pare su obezbeđene od trgovine drogom i ljudima, tvrde sagovornici Kurira

Kosovo je dalo čak deset do petnaest miliona dolara za lobiranje za prijem u Interpol, a reč je o novcu stečenom kriminalnim aktivnostima - trgovinom narkoticima i ljudima, kažu sagovornici Kurira.

U Dubaiju će se od 18. do 21. novembra održati zasedanje Generalne skupštine Interpola, a kako su do sada dva puta "izvisili" za prijem, Albanci su uložili ozbiljan novac u lobiranje. Iako je tzv. vlada Kosova saopštila da su dali 1,2 miliona dolara za lobiranje za ovaj poduhvat, sagovornici našeg lista ocenjuju da je suma daleko, daleko veća.

foto: AP

Poklonili šest automobila

Bezbednosni analitičar Orhan Dragaš kaže da Albanci zapravo ulažu basnoslovne sume - milione dolara u lobiranje za prijem u ovu organizaciju.

- Očigledno je da Priština ne žali da za ovu operaciju potroši koliko god je potrebno da bi ostvarila cilj, ubeđen sam da je to mnogo više od 1,2 miliona dolara - kaže Dragaš. Dodaje da je argumentacija Srbije protiv prijema Kosova izuzetno jaka, ali da se ipak mora imati u vidu da vlasti u Prištini imaju uz sebe veoma moćne saveznike po ovom pitanju.

Bivši operativac DB Božo Spasić kaže da su Albanci, pored novca, poklonili šest automobila za potrebe Interpola, te da su oni kasnije raspoređeni zemljama koje nemaju mogućnosti da ih kupe.

- Kosovo je dosad potrošilo 10 do 15 miliona dolara na lobiranje. Šalju novac i za dolazak delegata 10 dana ranije, sve im plaćaju, uključujući i ekskluzivne hotele. Daju donacije u vidu skupocenih poklona, mahom satova. Za to se koristi prljavi novac, novac od droge, šverca ljudi i šverca cigareta. Najviše novca je otišlo u SAD, jer se odatle najviše i lobira da se Kosovo primi u Interpol.

Neće im proći

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže za Kurir da veliki broj država zasad ne podržava članstvo Kosova u Interpolu.

- Ipak, neke vlade i njihovi predstavnici ne mogu da ostanu imuni na veliki novac. Činjenica je da bi prijem Kosova ugrozio međunarodnu bezbednost, to bi bila velika greška - kaže Dačić.

Podsetimo, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre nekoliko dana kazao da Priština, nažalost, ima dvotrećinsku podršku za prijem u ovu organizaciju. Vučić je kazao da nemačka podrška Kosovu za članstvo u Interpolu nije sporna i da Kosovo ima dvotrećinsku većinu, a odnos je otprilike 98 prema 43 u njihovu korist.

Broj

87. sednica GS Interpola održava se od 18. do 21. novembra 192 članice ima Interpol

Teze - Izvršni odbor Interpola odlučio je da uključi zahtev za prijem Kosova u nacrt privremenog dnevnog reda - Ovo je 87. sednica GS Interpola - Zasedanje će se održati u Dubaiju, UAE - Zasedanje će se održati od 18. do 21. novembra 2018. - Interpol predstavljaju policijske snage iz 192 zemlje - Kosovo pokušalo da se pridruži Interpolu 2016, ali je taj pokušaj propao - Kosovo je 2017. odlučilo da povuče svoju kandidaturu - Potrebna je 2/3 većina glasova prisutnih članica Skupštine za ulazak u organizaciju

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

STAV

Ministar Nebojša Stefanović za Kurir Prijem Kosova bi ugrozio svetsku bezbednost

Ministar unutrašnji poslova Nebojša Stefanović kaže za Kurir da je Srbija angažovala maksimum svojih političkih i diplomatskih resursa da uveri što veći broj članica UN da je prijem Kosova u Interpol nedopustiv. - Velikom broju država predočili smo da je takva odluka nemoguća, suprotna propisima samog Interpola, kao i UN, i da bi politički i bezbednosno ugrozila stabilnost međunarodnog poretka. Smatramo da je predstojeća sednica Generalne skupštine Interpola u Dubaiju i sprečavanje tzv. države Kosovo da pristupi toj organizaciji izuzetno važan događaj sa stanovišta naših nacionalnih interesa, ali i test za vitalnost međunarodnog poretka i nekih njegovih ključnih organizacija, kakve su UN i Interpol - navodi Stefanović i dodaje:

- Ne možemo sa sigurnošću da kažemo kako će izgledati glasanje na sednici Generalne skupštine Interpola, ali potpuno smo uvereni u snagu naših argumenta, kao i činjenicu da smo svuda gde smo se obratili, a to su desetine vlada širom sveta, dobili razumevanje i podršku za naše stavove. Moramo imati u vidu da na međunarodnoj sceni jaki argumenti i poštovanje temeljnih sporazuma, nažalost, ne moraju uvek biti dovoljni. Moramo imati u vidu i da poziciju Prištine podržavaju mnoge od najuticajnijih zemalja sveta i da će se jedan broj članica UN jednostavno prikloniti tom uticaju, ne mareći mnogo za štetu koju bi potencijalno članstvo tzv. države Kosovo nanelo i Interpolu i UN i međunarodnoj bezbednosti.

Kurir.rs/Katarina Blagović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track