MAJA GOJKOVIĆ SE OSILILA: U sve se meša, juri novu fotelju!
Foto: Marina Lopičić

TAKTIKA

MAJA GOJKOVIĆ SE OSILILA: U sve se meša, juri novu fotelju!

Politika -

Posle ucene Ljajića i ocenjivanja ministara, šefica parlamenta počela da pregovara o otvaranju poglavlja za članstvo u EU, što, tvrde sagovornici Kurira, predstavlja njen proboj ka novom položaju.

Predsednica Skupštine Maja Gojković u poslednje dve nedelje je ucenjivala koalicionog partnera Rasima Ljajića, ocenjivala ministre, sa austrijskim kolegom razgovarala o otvaranju novih poglavlja za članstvo u EU i sve to, prema rečima političkih analitičara, predstavlja njen proboj ka nekoj novoj, uticajnijoj funkciji.

foto: Printscreen/Happy TV

Ucene

Gojkovićeva je s predsednikom Nacionalnog veća parlamenta Austrije Volfgangom Sobotkom razgovarala o tome da u decembru budu otvorena nova pregovaračka poglavlja za članstvo u EU, iako je ovaj posao u nadležnosti resorne ministarke i njene stranačke koleginice Jadranke Joksimović.

O evropskom putu Srbije, ruku na srce, govore i drugi činioci vlasti, ali Gojkovićeva je jedina koja pride ucenjuje koalicionog partnera i poručuje ministrima da su se uspavali, čime demonstrira svoju silu i bori se za novi položaj, kažu sagovornici Kurira.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković kaže da je, sudeći prema poslednjim dešavanjima, sva prilika da nećemo još dugo gledati Gojkovićevu kao šeficu parlamenta.

foto: Selfi

Mnogi se osilili

- Kad se neko bavi koalicionim aranžmanima, učinkom ministara u Vladi, meni to govori da ga nećemo još dugo gledati na mestu šefice parlamenta. U SNS, od lokalnim odbora do vrha, skloni su unutrašnjim borbama za poverenje šefa i zauzimanje partijske pozicije - kaže Stojiljković i dodaje:

- Ovo sada je njen proboj ka nekoj uticajnijoj funkciji. Kad neko s pozicije šefa parlamenta komentariše predstavnike sopstvene izvršne vlasti, a to nije kontrolna funkcija parlamenta, onda je očito da su neke promene moguće. Dragomir Anđelković, politički analitičar, kaže da je mnogo funkcionera SNS koji su se osilili:

foto: Zorana Jevtić

- Mnogi u SNS su se osilili, a zapravo njihov rejting je vrlo nizak. Svi se tu kače na Vučićev lični rejting. Zapravo, njegovi saradnici nemaju nikakav rejting.

Kurir.rs/K.Blagović/Foto:Marina Lopičić

Jadranka Joksimović Od mog resora su pre svi bežali

Jadranka Joksimović u razgovoru za Kurir kaže da joj je drago što se sada i ostali bave integracijama, jer se svojevremeno za taj resor niko nije otimao:

foto: Marina Lopičić

- Meni je drago da konačno svi više govore o evropskim integracijama i uključuju se u proces, to ne može da šteti, naprotiv. Maja Gojković je predsednica Skupštine i drago mi je što je govorila sa Sobotkom o evropskim integracijama. Inače, evropske integracije nisu resor za koji su se svojevremeno svi baš otimali, naprotiv.

Ja sam pre četiri godine prihvatila jedan težak i kompleksan posao na više nivoa i drago mi je da je sada postalo svima lakše da se bave ovim procesom, jer to i jeste posao za celo društvo i državu. Moj posao je da koordiniram ceo proces pregovora, kao i programiranje IPA pretpristupnih fondova, što treba da doprinese održivom regionalnom razvoju i pripremi za članstvo naše zemlje u EU, kad ćemo imati pristup kohezionoj politici EU i mnogo većim strukturnim fondovima.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track