LETEĆI POSLANICI: Za švrćkanje po svetu uzeli još 50 miliona!
Foto: Marina Lopičić

Skupštinski budžet predviđa rasipništvo

LETEĆI POSLANICI: Za švrćkanje po svetu uzeli još 50 miliona!

Politika -

Široko Parlamentarci će u 2019. za putovanja imati na raspolaganju čak 200 miliona dinara. Pojedini političari predlažu hitno smanjenje troškova

Poslanici Skupštine Srbije sledeće godine planiraju da budu "leteći poslanici" pošto će im budžet za putovanja po svetu i zemlji biti uvećan za čak 50 miliona dinara!

Iako se državna kasa za 2019. još nije skockala, parlamentarci su svoju kasu već protresli na poslednjoj sednici Administrativnog odbora i za sebe namakli ukupno 2,48 milijardi, što je za 349 miliona dinara više nego što troše ove godine.

Kao na ekskurziji

Tako je stavka za putovanja sa 150 miliona, koliko su imali na raspolaganju ove godine, skočila na 200 miliona. Međutim, sudeći po anketi Kurira, nekim poslanicima nije baš najjasnije zašto je do toga došlo.

Socijalista Novica Tončev prati međunarodne aktivnosti kolega, pa primećuje da se na Fejsbuku takmiče ko će imati više selfija iz svetskih metropola.

foto: Zorana Jevtić

- Smatram da predlog budžeta može da se skreše i da na putovanjima možemo da uštedimo bar 20 miliona. Nisam protiv putovanja, ali voleo bih da vidim konkretnu korist koju država ima od toga što pošalje poslanike u provod i zabavu. Neke kolege se ponašaju kao da su na ekskurziji, kao školarci se raduju putovanjima, fotografisanju, dnevnicama i šopingu. Ko nije išao na ekskurziju kada je trebalo, ne mora ni sada. Zalažem se za strogu redukciju putovanja i bahanalija - poručuje Tončev.

Veroljub Arsić (SNS), koji vodi Odbor za finansije, budžet i kontrolu javnih sredstava, razloge vidi u svetskim berzama.

foto: Marina Lopičić

- Pretpostavljam da je stavka za putovanja uvećana samo zbog povećanja cene goriva. Nema govora o povećanju dnevnica za službena putovanja - objašnjava on.

Kresanje troškova

Poslanica SRS Vjerica Radeta predlaže kresanje troškova:

foto: Zorana Jevtić

- Predsednik i narodni poslanici treba da putuju ako od tih putovanja ima neke koristi. Kada bi putovali samo u prijateljske zemlje koje nisu priznale Kosovo, troškovi bi bili znatno manji. A i naučili bi nešto o parlamentarnoj demokratiji.

Poslanik POKS Žika Gojković obećava da će na bahatost reagovati:

foto: Dragana Udovičić

- Nadam se da se novac neće trošiti kao u doba Vuka Jeremića, koji je nekoliko puta obišao zemaljsku kuglu, a da država nije imala gotovo nikakvu korist. Zato ću kao poslanik biti prvi koji će podići glas ako uvidim egzotičnost, a ne korist od tih putovanja.

BROJKE

150 miliona dinara predviđeno za putovanja u zemlji

50 miliona dinara potrošiće za put u inostranstvo

2,48 milijardi dinara iznosi ukupan budžet Skupštine za 2019.

Paprene nabavke

Rasipnici na sto frontova

- ekskluzivni buđavi sir

- pozamašne količine žestokih pića

- enormne zalihe toalet-papira i osveživača

Računica

Manje za plate, više za paušal

U predloženom budžetu za plate poslanika namenjeno je 267 miliona dinara, što je za 21,6 miliona manje nego u ovogodišnjem budžetu. Međutim, u kasi će biti više novca za isplatu poslaničkog dodatka, i to za deset miliona dinara.

I. Kljajić/ Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track