Najnovije vesti

BRNABIĆEVA U SOLUNU: Srbija ima dva spoljnopolitička cilja, članstvo u EU i regionalnu saradnju
Foto: Zorana Jevtić

aktivnosti premijerke

BRNABIĆEVA U SOLUNU: Srbija ima dva spoljnopolitička cilja, članstvo u EU i regionalnu saradnju

Politika

Premijerka Ana Brnabić poručila je večeras na 3. Solunskom samitu da je Srbija duboko posvećena regionalnoj saradnji.

"Moj dan je počeo u Beogradu, doručkovala sam u Sofiji gde sam se sastala sa bugarskim kolegom, a potom sam došla u Solun i sastala se sa grčkim premijerom", navela je ona kao argument da regionalna saradnja već postoji.

Nema prosperitetne Srbije bez povezanijeg i prosperitetnijeg regiona i duboko smo posvećeni regionalnoj saradnji, istakla je ona.

Srbija ima dva spoljnopolitička cilja, jedan strateški - članstvo u EU i drugi je regionalna saradnja, naglasila je premijerka. Podsetila je na sastanke kvadrilaterale sa Grčkom, Rumunijom i Bugarskom dodavši da Srbija to veoma ceni ne samo zbog saradnje već i zbog deljenja iskustava sa zemljama u EU.

Dodala je da se u okviru regionalne saradnje najviše govori o infrastrukturi, energetici i boljoj povezanosti.

Najavila je sastanak kvadrilaterale u decembru u Beogradu. Najavljujući govor premijerke moderator joj je dobrodošlicu poželeo na srpskom uz poruku da su Srbija i Grčka uvek zajedno.

Grčki premijer Aleksis Cipras je rekao da se stvari u Grčkoj menjaju radikalno na bolje.

"Sad smo u mnogo optimističnijem momentu pre svega zahvaljujući ekonomskom oporavku zemlje", ocenio je on.

Sad možemo da radimo na sopstvenom modelu rasta i razvoja zemlje. Stari model se pokazao kao loš i ne treba ga kopirati već izbeći", rekao je on na panelu posvećenom regionalnoj saradnji u okviru procesa evropske integracije.

Veruje da je prosečni grčki građanin razumeo da je pravi put jačanje ekonomije i jačanje društva, i da ta dva procesa idu ruku pod ruku.

Posebno je istakao značaj smanjenja stope nezaposlenosti i naročito stope nezaposlenosti mladih. Takođe potrebna je efikasna spoljna politika koja rešava probleme, a ne ona koja je inertna. Sporazum iz Prespe može da bude primer za rešavanje problema posebno na Balkanu, dodao je on.

Istakao i primere regionalne saradnje kao što su sastanci kvadrilaterale.

Podsetio je i na veoma uspešan samit u Sofiji s ciljem deblokiranja evropskih integracija za zemlje regiona, a sve u duhu Solunskog samita o evropskoj perspektivi regiona pre 15 godina.

Zemljama susedima Grčka ne sme okrenuti leđa, već upravo obrnuto, zaključio Cipras. Potpredsednica rumunske vlade Ana Birčal je rekla da je regionalna saradnja preduslov evropskih integracija. A sastanci koji se održavaju dokaz su namere da se region pretvori u prosperitetan na korist svih građana.

Saradnju treba razvijati na bilateralnom, regionalnom i evropskom nivou, dodala je ona.

Stabilan i razvijen Balkan integrisan u EU i NATO je strateški cilj, istakla je ona.

Rumunija je posvećena evropskom projektu i integracijama u Uniju, istakla je u kontekstu predstojećeg rumanskog predsedavanja EU. Bugarski premijer Bojko Borisov je istakao da nema boljeg okrilja za zemlje od EU ili NATO.

Kad je Grčka bila u krizi, ko je pomogao-EU, rekao je on.

Pohvalio je Sporazum iz Prespe i naglasio značaj trgovinske saradnje u regionu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...