Najnovije vesti

SRBI, DA LI STE ČULI ZA LUISA MAKENZIJA? Ovaj kanadski general otvorio je vatru na hrvatsku vojsku da bi odbranio srpske civile! OVO JE NJEGOVA PRIČA
Foto: Printscreen/YouTube

Makenzi bio pripadnik UNPROFOR u misijama na Balkanu

SRBI, DA LI STE ČULI ZA LUISA MAKENZIJA? Ovaj kanadski general otvorio je vatru na hrvatsku vojsku da bi odbranio srpske civile! OVO JE NJEGOVA PRIČA

Politika

Formiranje kosovske vojske je nedopustivo, jer bi se na njenom čelu nalazili kriminogeni faktori koji su izvršili monstruozne zločine nad civilnim stanovništvom, kako nad svojim tako i nad nealbanskim, izjavio je bivši vojnik, kanadski novinar, publicista i vlasnik uticajnog vojnog magazina „Esprit de Corps“, Skot Tejlor.

 

foto: Facebook

 

Tejlor je to kazao na predavanju u Diplomatskoj akademiji u Beogradu, gde je zajedno sa generalom Luisom Makenzijem govorio povodom obeležavanja veka od završetka Prvog svetskog rata u čast srpsko-kanadskih savezničkih veza iz Velikog rata, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

 

 

General Makenzi govorio je o iskustvima na Balkanu kada je bio u snagama UNPROFOR-a, a Tejlor o značenju morala grupe u slučaju Medačkog džepa i Kosova i Metohije. Tejlor je u svom izlaganju 15. novembra naveo i da je Bataljon „Princeza Patricija“ u Medačkom džepu pretrpeo gubitke zbog toga što je bio prinuđen da uzvrati vatru Hrvatima koji su napali civile i istakao da je ovaj bataljon nagrađen u Kanadi najvišim državnim počastima. General Makenzi je govorio o savezničkim vezama u Velikom ratu, posebno ukazavši na činjenicu da je prva žrtva bila srpska, Dušan Đonović, a da je poslednja bio Kanađanin vojnik Džordž Lorens Prajs, koji je služio u 28. bataljonu.

Govoreći o iskustvima u mirovnoj misiji UNPROFOR-a u Bosni i Hercegovini, rekao je da je iz Kanade krenuo sa jednom vizijom, a da se na terenu susreo sa potpuno drugačijom situacijom od prikazivane.

 

foto: Printscreen/YouTube

 

On je, međutim, kako je kazao, smatrao da mu vojnička čast nalaže da ispravno postupa, pa je i njegov stav prema Srbima nastojao da bude ispravan, a to je nailazilo na nerazumevanje druge strane, jer je vrlo često tumačen kao pristrasan. Ipak, naglasio je da bi i sada postupio onako kako mu savest nalaže.

 

 

Predavanju su prisustvovali i dr Ivana Lučić, potomak vojvode Stepe Stepanovića, i potomak Milunke Savić „Gvozdene ledi, gvozdenog puka“ dr Slobodanka Grković. Tom prilikom uručene su im plakete „Srpsko-kanadske savezničke veze u Velikom ratu“ i značka „Natalijina ramonda“. Gosti su u pratnji koordinatora za očuvanje tradicije srpskog diplomatskog korpusa ambasadora dr Ljiljane Nikšić posetili Muzej srpske diplomatije, i tom prilikom Biblioteci ministarstva spoljnih poslova poklonili knjigu sa posvetom „Mirotvorac“ generala Luisa Makenzija, memoare iz perioda kada je bio u BiH u okviru UNPROFOR-a, i „Inat“ Skota Tejlora, koji govori o njegovom viđenju dešavanja na Kosovu i Metohiji.

 

foto: Printscreen/YouTube

 

Potom su u Aleji velikana posetili memorijale srpskih vojskovođa, zatim Milunke Savić i položili cveće u Kripti Oslobodilaca Beograda, navodi se u saopštenju Ministarstva.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Printscreen/YouTube)

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...