Najnovije vesti

OD 17 DRŽAVA SAMO 2 PODRŽALE PRIŠTINU: Hladan tuš za Haradinaja na radnom doručku u Beču
Foto: AP

Haradinaj od Sebastijana Kurca traži da SE odluči o liberalizaciji

OD 17 DRŽAVA SAMO 2 PODRŽALE PRIŠTINU: Hladan tuš za Haradinaja na radnom doručku u Beču

Politika

BEČ - Premijer privremenih institucija u Prištini, Ramuš Haradinaj, zatražio je od austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, da se pitanje vizne liberalizacije za Kosovo stavi na dnevni red Saveta EU.

Haradinaj, koji boravi u Beču na radnom doručku, na koji je Kurc pozvao sve premijere država Zapadnog Balkana i Prištine, napisao je na svom Fejsbuku da je austrijskom kancelaru predočio da je "Kosovo jedino čiji građani ne mogu slobodno da se kreću".

"Naglasio sam da je Kosovo posvećeno jačanju regionalne saradnje i spremnosti da preuzme svoje obaveze, ali da bi to trebalo da bude recipročno. Obavestio sam joj kolege da je zemlja postigla napredak u sprovođenju SSP i ERA 1 i sada očekujemo pokretanje ERA 2 ", napisao Haradinaj i dodao da je Kosovo ispunilo sve uslove za dobijanje vizne liberalizacije.

Zato je, naveo je, od kancelara Kurca zatražio da liberalizacija viznog režima bude stavljena na dnevni red EU.

"Pored našeg prava na slobodu kretanja, liberalizacija viznog režima za Kosovo znači više partnerstava, više tržišnih mogućnosti za razmenu zemalja EU i regiona", zaključio je Haradinaj.

Koha online prenela je ranije danas da je grupa zemalja članica EU izrazila "veliki skepticizam" u pogledu odobrenja vizne liberalizacije za Kosova, a da su taj zahtev u potpunosti podržale samo Mađarska i Bugarska. To je objavljeno u izveštaju kosovskog ministarstva spoljnih poslova u koji je Koha imala uvid.

Izveštaj je sačinjen nakon sastanka sa predstavnicima 17 država članica EU.

Haradinaj je prošle sedmice u razgovoru sa studentima Filozofskog fakulteta u Prištini priznao da se smatra odgovornim zbog toga što Kosovo nije dobilo viznu liberalizaciju. Njegova vlada je, naime, tvrdila da će Kosovo dobiti viznu liberalizaciju do kraja ove godine.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...