KOMESAR HAN: Sve zemlje Zapadnog Balkana imaju perspektivu članstva u EU
Foto: Marina Lopičić

posle radnog doručka kod kancelara Sebastijana Kurca u beču

KOMESAR HAN: Sve zemlje Zapadnog Balkana imaju perspektivu članstva u EU

Politika -

BEČ - Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas u Beču da svih šest zemalja Zapadnog Balkana ima perspektivu članstva u EU, ali da nije verovatno da će one zajedno pristupiti Uniji.

Posle radnog doručka koji je za premijere pet zapadnobalkanskih zemalja i dvoje evropskih komesara priredio austrijski kancelar Sebastijan Kurc, Han je na zajedničkoj konferenciji za novinare ukazao na važnost posvećenosti Brisela proširenju Unije na Zapadni Balkan.

foto: AP

"Primanje zemalja u članstvo odvija se prema zaslugama i nije verovatno da će zemlje Zapadnog Balkana ući u EU istovremeno, ali važno je da postoji perspektiva članstva za svih šest zemalja", kazao je Han.

On je zahvalio Austriji što je proširenje na Zapadni Balkan postavila kao jedan od ključnih prioriteta svog predsedavanja Unijom i ocenio da je današnji skup "još jedan dokaz te veoma snažne posvećenosti".

Han je kazao da je na današnjem sastanku bilo reči o formiranju regionalne ekonomske oblasti i ocenio da je to prvi korak u integraciji u jedinstveno evropsko tržište.

foto: Tanjug/Zoran Mirković

Važno je povećati obim trgovinske razmene unutar regiona, naveo je evropski komesar i dodao da "obećava" to što je 2017. godine u odnosu na 2016. godinu prvi put došlo do njenog blagog povećanja.

Han je rekao da je u poslednjih 10 godina udvostručena trgovinska razmena izmedju EU i šest zapadnobalkanskih zemalja i da to ukazuje koliko potencijala ima u regionu, ali da je potrebno poboljšati saradnju medju državama kako bi taj potencijal bio iskorišćen.

Na radnom doručku su bili i premijeri Srbije, Kosova, Albanije i Crne Gore, Ana Brnabić, Ramuš Haradinaj, Edi Rama i Duško Marković, predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, i komesarka EU za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel.

Makedonski premijer Zoran Zaev otkazao je učešće zbog aktuelne političke situacije u zemlji.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Marina Lopičić/Arhivska foto)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track