Najnovije vesti

INTERPOL ODBACIO ZAHTEV SRBIJE: U utorak će se ipak raspravljati o zahtevu Prištine za članstvo u toj organizaciji!
Foto: MUP Srbije

sutra se očekuje i glasanje

INTERPOL ODBACIO ZAHTEV SRBIJE: U utorak će se ipak raspravljati o zahtevu Prištine za članstvo u toj organizaciji!

Politika

U utorak se definitivno raspravlja o zahtevu Prištine za članstvo, a nakon toga će uslediti glasanje, i to u dva kruga.

 

Predsedavajući Interpola odbacio je zahtev Srbije i pet zemalja-članica da Generalna skupština glasa o skidanju sa dnevnog reda izjašnjavanje o članstvu takozvanog Kosova u ovoj instituciji, saznaje Sputnjik od diplomatskih izvora u Dubaiju, gde se održava zasedanje.

 

Tako je predsedavajući na početku sednice odbio da uvrsti u dnevni red zahtev koji su uz Srbiju podržali i Kina, Španija, Kipar, Argentina i Surinam.

 

Zbog takve odluke vrha Generalne skupštine, članice neće imati priliku da se izjasne o stavljanju zahteva takozvanog Kosova na dnevni red, pošto se isključivo glasalo o dnevnom redu u celini, onako kako ga je predložio Izvršni komitet.

 

O tački koja se odnosi na odlučivanje o kosovskom članstvu prethodno se glasalo samo na sednici Izvršnog komiteta, i tu je bio odnos 7:6 za stavljanje na dnevni red.

 

U utorak se, dakle, definitivno raspravlja o zahtevu Prištine, a nakon toga će uslediti glasanje, i to u dva kruga. Potrebnaje dvotrećinska većina da Kosovo prođe, a za to će imati dve prilike.

 

Naime, ako ne uspe iz prve, onda će imati još jedno glasanje, a ako ni tada ne bude imalo potrebnu većinu, onda se predlog odbacuje.

 

Kurir.rs/Sputnjik/Foto: MUP

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...