Najnovije vesti

VUČIĆ PRESREĆAN ZBOG VELIKE POBEDE U DUBAIJU: Ovo je uspeh jedne male, ali prkosne i ponosne zemlje Srbije! NAS NIJE LAKO PONIZITI NI PREGAZITI (KURIR TV)
Foto: Marina Lopičić

KONFERENCIJa na Andrićevom vencu

VUČIĆ PRESREĆAN ZBOG VELIKE POBEDE U DUBAIJU: Ovo je uspeh jedne male, ali prkosne i ponosne zemlje Srbije! NAS NIJE LAKO PONIZITI NI PREGAZITI (KURIR TV)

Politika

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz Predsedništva Srbije, povodom glasanja u Generalnoj skupštini Interpola za članstvo Kosova.

foto: Marina Lopičić

Sa predsednikom je na pres konferenciji bio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a Kurir TV uživo je prenosila obraćanje zvaničnika sa Andrićevog venca.

Ponosan na veliku pobedu Srbije u Dubaiju, predsednik Aleksandar Vučić je na početku obraćanja ponovio da Priština ni u 2. krugu glasanja nije dobila većinu, te da većina zemalja uopšte nije ni glasala, što govori o raspoloženju u svetu.

foto: Marina Lopičić

"Srbija je osnažila svoju poziciju, ali ne smemo da budemo euforični. Ovo je uspeh jedne prkosne i ponosne zemlje koja svoju budućnost mora da zasniva na racionalnom pristupu, koja mora da teži kompromisu, ekonomskom napretku i koja nikoga ne sme da ponižava niti nipodaštava, ni Prištinu ni druge. Ponosan sam na borbu, što je jedna tako mala zemlja bez mnogo novca i moći u svetu uspela da se izbori protiv najmoćnijih sila sveta i pokaže koliko je vredno čuvati svoju slobodu, integritet i nezavisnost. Čestitam građanima Srbije, i Ivici Dačiću, Nebojši Stefanoviću, Aleksandru Vulinu koji su uložili mnogo truda i energije. Srbiju nije lako uniziti ni pregaziti. Ma koliko da su mi se smejali ovi pametnjakovići ovde koji su govorili da je to izgubljeno, valjda su mislili na vreme svoje vlasti kada smo samo sve gubili. Hvala građanima Srbije koji su razumeli da se rezultati postižu ozbiljnim radom i odgovornim pristupom, a ne hvalisanjem. Čestitam Srbima, ma gde da žive u regionu, znam da su danas radosni. Mnogo velike sile su htele da nas sklone i unize, a mi smo sačuvali svoju zemlju i svoj obraz, ali sve što u budućnosti ne bi bio kompromis, već seirenje ili pravljenje problema, mi to ne želimo. Moramo da radimo više, da molimo Prištinu da ukine takse i poštuje norme CEFTA. Previše sam radostan, pa ne mogu da kažem sve što bih hteo. Posebno hvala i onima koji su nas potcenjivali", poručio je predsednik Vučić i dodao da je Paragvaj jedina zemlja za koju je Srbija verovala da će biti uzdržana, a glasala je za prijem Kosova.

foto: Marina Lopičić

U nastavku je šef dipomatije Ivica Dačić naveo da je današnja pobeda Srbije pokazatelj da se na silu i bez dogovora sa Srbijom ne može ništa.

foto: Marina Lopičić

"Na silu se ne može ništa, lepo sam im rekao nemojte da se prijavljujete da se ne brukate, doživećete debakl. Pa neka objasne svom narodu sada ovu sramotu. Nije im pomogao ni Kurc, preko koga su hteli u Interpol, tako preko čega su hteli, tako su i prošli. Lepo sam i njemu rekao - ti si pametan čovek, što si na strani gubitnika? Možda će Vučić da zaboravi, ali ja neću. Moraće da objasne Srbima zašto su glasali za Kosovo u Interpolu. Ko to kaže, ko to laže, Srbija je mala? Pokazalo se na ovome da ipak nije tako", oštro je podvukao Dačić.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Dodao je i da ne može da se ne raduje, jer zna protiv koga smo se borili.

"Ovo je pobeda međunarodnog prava, oni moraju da se vrate u red. Da rešimo naš problem, pa da idemo dalje ako je u pitanju neki status, a ne da misle da je sve gotovo i da ćemo da im aplaudiramo. Oni su na sednicu ušli u uniformama. Što se mene tiče, oni su doživeli debakl. Čestitam i MIP i MUP, kolegi Stefanoviću koji je na licu mesta trpeo velike pritiske i predsedniku Vučiću zato što nas je podržavao", završio je on.

foto: Marina Lopičić

Predsednik Vučić je za kraj poručio u drugačijem tonu Albancima da ne dožive ovo kao debakl, već kao otrežnjenje i poruku da je rešenje u razgovoru i dogovoru sa Srbima.

foto: Marina Lopičić

"Bilo bi dobro kada bi albanski političari poslali poruku svom narodu da ne mrze Srbe, već da u nastavku moramo da sarađujemo. Da ukinu takse na robu iz Srbije. Ovo je prilika i da mnogi u Evropi shvate. Razumem Ivičin bes i gnev. Verujem i da je Austrija iskreni prijatelj naše zemlje, kao i Sebastijan Kurc, iako je Ivica bio oštar prema njemu. Mi smo se borili i uspeli smo i želim da verujem da će ovo biti nedvosmislen poziv svima u svetu da razumeju da se stvari ne rešavaju jednostranim pritiscima, već dogovorom i razgovorom", zaključio je kratko šef srpske države.

(Kurir.rs/Milica Jeremić/Foto: Marina Lopičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...