TAČI PLAKAO OD ŠOKA: SRBI SU NAS PORAZILI! Albanci pukli u Interpolu pa pretili: OVO SE NEĆE OVAKO ZAVRŠITI!
Foto: Printscreen, REUTERS/Denis Balibouse

VELIKA POBEDA u Dubaiju

TAČI PLAKAO OD ŠOKA: SRBI SU NAS PORAZILI! Albanci pukli u Interpolu pa pretili: OVO SE NEĆE OVAKO ZAVRŠITI!

Politika -

Samoproglašena država Kosovo doživela je ogroman poraz u Dubaiju na zasedanju Skupštine Interpola - ni posle dva pokušaja glasanja Albanci nisu uspeli da obezbede članstvo u toj svetskoj policijskoj organizaciji. Predstavnici Prištine su nakon glasanja, zatečeni fijaskom, demonstrativno napustili salu, vikali su, psovali, ali i zapretili. Kosovski predsednik Hašim Tači je u suzama priznao poraz!

- Kosovski delegati došli su na glasanje samouvereni, u uniformama, očekujući da će samoproglašeno Kosovo sigurno biti primljeno u Interpol. Međutim, otišli su podvijenog repa. Nisu mogli da veruju kad su saopšteni rezultati glasanja kojim je odbijeno članstvo Kosova u Interpolu. Šokirani su istrčali iz sale, a usput su besneli, psovali, dobacivali da se „na ovome neće završiti“ - priča izvor Kurira i dodaje da nisu bili iznenađeni samo Albanci već i predstavnici nekih svetskih sila.

Pritisak na učesnike

Naime, tokom prvog kruga glasanja Kosovo je doživelo debakl jer nije dobilo neophodnu dvotrećinsku većinu za prijem u članstvo Interpola.

- Usledio je šok predsedavajućeg Generalne skupštine i Generalnog sekretarijata, nakon čega je mimo procedure određena pauza od 20 minuta pre drugog glasanja. Pauza je određena kako bi delegacije izašle iz sale i kako bi SAD, Britanija, Turska, Nemačka, Francuska na njih izvršili dodatni pritisak pre drugog kruga glasanja - navodi naš sagovornik.

foto: MUP Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović se oštro usprotivio toj odluci, pitao je predsedavajućeg na osnovu kog pravila je određena pauza, ali nije dobio odgovor. Albancima, međutim, ni pauza nije pomogla - u drugom krugu glasanja za prijem Kosova je glasalo još manje delegacija.

Stefanović je odmah napisao „Pobeda“ na Tviteru.

Tvit koji je ministar Stefanović postavio nakon glasanja
Tvit koji je ministar Stefanović postavio nakon glasanjafoto: Printscreen Twitter/Nebojša Stefanović

- Ovo je veliki rezultat Srbije. Dokazano je da je pravo jače od lobiranja. Ovo je bio veliki uspeh, ali i veliki ispit za Interpol - rekao je Stefanović i zahvalio svim zemljama koje su podržale Srbiju.

foto: Kurir

Sve snažnija pozicija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je odbijanje ulaska Kosova u Interpol uspeh „male, prkosne i ponosne zemlje“, koji govori da je država osnažila poziciju, ali i da zbog toga ne smemo da budemo euforični i ponižavamo Prištinu.

foto: Zorana Jevtić

- Srbija nije zemlja koju je lako pobediti, poniziti i pregaziti. Ponosan sam na borbu Srbije, male zemlje bez mnogo novca i moći, koja je uspela da se izbori protiv najmoćnijih sila sveta i pokaže koliko je vredno čuvati svoju slobodu, integritet i nezavisnost - kazao je on i istakao da će Beograd nastaviti da insistira na kompromisu s Prištinom, koju će moliti da ukine taksu od deset odsto na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH na Kosovo.

Ivica Dačić

HTELI PREKO KURCA, TAKO SU I PROŠLI

foto: Reuters/Sergei Karpukhin, Marina Lopičić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je odbijanje zahteva Kosova da se učlani u Interpol velika pobeda Srbije i srpskog naroda i dokaz da se ništa ne može rešavati na silu i bez dogovora s Beogradom. Pozvao je prištinsko rukovodstvo da sada objasni svom narodu kako to ima 116 zemalja koje priznaju nezavisnost KiM i da li je on lagao kad je tvrdio da postoji veliki broj zemalja koje su u međuvremenu povukle priznanje.

- Ja sam im rekao da se ne prijavljuju (za Interpol), da se ne brukaju. Hteo sam da ih zaštitim od sramote. Njima je falilo 36 glasova da pobede. Pa sada neka objasne narodu jesmo li lagali kad smo govorili da su zemlje povlačile priznanja. Gde je taj spisak od 116 zemalja koje su ih priznale? Pa nije im ni (austrijski premijer Sebastijan) Kurc pomogao. Kurc i Tači su slavili! E, pa tako su i prošli. Preko koga su hteli u Interpol, tako su i prošli. A i inače sam Kurcu rekao: „Ti si, bre, pametan čovek. Pa koja budala je na strani gubitnika.

KAKO JE GLASAO REGION

- ZA PRIJEM

  • Slovenija
  • Hrvatska
  • Makedonija
  • Crna Gora
  • Bugarska

- PROTIV PRIJEMA

  • Rumunija i BiH

- UZDRŽANI

  • Mađarska

Albanci očajavaju

TAČI PRIHVATIO PORAZ

Hašim Plači u suzama priznao da je poražen
Hašim Plači u suzama priznao da je poraženfoto: EPA/Antonio Bat

Kosovski predsednik Hašim Tači je u suzama priznao da je Kosovo gubitnik i da je loša vest to što su države koje su priznale kosovsku nezavisnost glasale protiv članstva u Interpolu. On je čak ocenio da je neuspeh prijema Kosova u Interpol pobeda organizovanog kriminala i da su gubitnici Kosovo i Srbija.

- Glasanje je bilo tajno, ali mogućnost da su države koje su priznale Kosovo glasale protiv njegovog članstva je loša vest, sa druge strane, države koje ne priznaju nezavisnost Kosova glasale su za članstvo - rekao je Tači.

Tamošnja vlada i premijer Ramuš Haradinaj su kazali da je „divlja kampanja Srbije još jednom dokazala svoj karakter protiv Kosova i protiv ideje o normalizaciji odnosa, tim pre ako se uzme u obzir da je ovo članstvo bilo tehničko, a ne političko“. Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli izjavio je da je „Srbija bez ikakvog oružja vodila bezobzirni rat“.

Kosovska Mitrovica

SRBI SLAVILI NA ULICAMA

Građani Kosovske Mitrovice su, posle objave da Kosovo neće postati član Interpola, izašli na ulice da proslave. Formirana je kolona vozila sa zastavama Srbije, koja je prošla kroz grad trubeći. U međuvremenu su se Kfor i italijanski karabinijeri rasporedili oko mosta na Ibru, između severne i južne Mitrovice, kako bi dodatno vodili računa o bezbednosti.

Skat razočaran

KOSOVO TREBALO DA UĐE U INTERPOL, CENIM BORBU SRBIJE

foto: Vladimir Šporčić

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skat izjavio je da je za SAD razočaravajuća odluka Interpola da Kosovo ne postane član te organizacije, ali da se Srbija borila za svoj pogled, što on ceni.

- Koliko sam razumeo, više zemalja je glasalo za Kosovo nego protiv, ali zbog pravila Interpola to nije prihvaćeno. To znači da će biti još teže za Kosovo da vidi liste Interpola, već će to moći preko Unmika - rekao je Skat.

Dragan Đukanović

PRIŠTINA DUGOROČNI GUBITNIK

foto: Kurir

Profesor FPN Dragan Đukanović smatra da se Priština može posmatrati kao „dugoročni gubitnik“ kad su u pitanju njeni zahtevi za ulazak u Unesko ili Ujedinjene nacije:

- Očigledno je da se broj onih koji glasaju za članstvo Kosova u pojedinim međunarodnih organizacijama ne poklapa s brojem priznanja koja oni imaju.

REAGOVANJA

Zorana Mihajlović

POBEDA SRBIJE, PRAVA I PRAVDE

foto: Ana Paunković

Odluka Skupštine Interpola da ne primi tzv. državu Kosovo u svoje članstvo je pobeda Srbije, ali i pobeda prava i pravde. Sve čestitke i ministru Nebojši Stefanoviću i njegovom timu.

Aleksandar Vulin

ISTORIJSKA POBEDA

foto: Beta

Ovo je istorijska pobeda koja govori koliko se promenio položaj Srbije u međunarodnoj zajednici. Predsednik Vučić je od Srbije stvorio zemlju koja se poštuje i koju više čak ni velike sile ne mogu da zanemare.

Branko Ružić

BRANIK ODBRANE MEĐUNARODNOG PRAVA

foto: Beta/Miloš Miškov

Velika diplomatska pobeda Republike Srbije i dokaz da naš državni vrh stoji na braniku odbrane međunarodnog pravnog poretka iako se već decenijama unazad demonstrira i promoviše pravo sile a ne sila prava, i to od strane onih sila koje su najodgovornije za očuvanje planetarnih vrednosti.

Aleksandar Antić

POTVRDA ISPRAVNE POLITIKE SRBIJE

foto: Beta/Slobodan Miljević

Srbija je dobila snažnu potvrdu za ispravnost svoje politike, kojom traži kompromis i dogovor u vezi s KiM. Srbija je pokazala celom svetu da ima svrhe suprotstaviti se pritiscima kao načinu vođenja međunarodnih poslova i da je jedini način kompromis i sporazum.

Miloš Jovanović

PRILIKE U SVETU SE MENJAJU

foto: Beta/Milan Obradović

Odluka koja je doneta glasovima većine članica Interpola - da ne primi secesionističku lažnu državu Kosovo u svoje redove, pravilna je i jedino moguća odluka. Glasanje u Interpolu je pokazalo da politika zamrznutog konflikta može samo da koristi Srbiji, jer je očigledno da se prilike u svetu menjaju.

foto: Kurir

(Kurir.rs/Biljana Bojić /Foto: Printscreen, REUTERS/Denis Balibouse)

DANAS U KURIRU PROČITAJTE JOŠ:

UŽAS U BOLNICI! DARKO LAZIĆ VRIŠTI NA SAV GLAS I PLAČE KAO DETE: U trenucima NARKOMANSKE KRIZE doziva Sevićku, pa je onda kune i traži verenicu Marinu! UZBUNA MEĐU OSTALIM PACIJENTIMA

UŽAS U POŽEGI! UČENICA PRESEKLA VENE U ŠKOLSKOM WC-u! OČAJNA MAJKA OPTUŽUJE: Za sve su krivi profesori, svakodnevno je ŠIKANIRAJU

JEZIVA ISPOVEST ŽENE IZ VARVARINA KOJU JE SILOVAO BRAT: Došla sam kod njega da se ugrejem! Odjednom je zaključao vrata i rekao mi da hoće da vodi ljubav sa mnom

SEKTAŠI OTIMAJU STANOVE PENZIONERIMA: Zgrnuli bogatstvo na tu|oj muci, dolaze na kućni prag!

DANIJELA KISIĆ PLANIRALA LIKVIDACIJE: Slikarka unajmila ubicu iz Srbije za 15.000 evra?

UHAPŠEN DIREKTOR SPARTAKA Proneverio 9,5 miliona

DANAS U KURIRU POKLON MAGAZIN GLOSSY: Ne propustite prvu pravu biografiju s potpisom Dragana Kojića Kebe

I ove srede samo uz Kurir – najtiražniji magazin o poznatima!

Ekskluzivno za magazin Glossy, Dragan Kojić Keba otkriva kako je predvideo smrt brata Saše i koliko ga je taj gubitak zaboleo.

Saznajte i šta kaže o svom poreklu, razvodu roditelja, muzičkim počecima u kafani, snu u kojem je video svoju buduću ženu, optužbama da je narkoman, vanbračnoj ćerki i o odnosu sa Severinom. Plus ekskluzivne fotografije!

Poznati glumac Bane Tomašević otkriva na šta je sve spreman zarad izazova u poslu i koliko ga ispunjava uloga oca, pošto ima tri sina.

Pročitajte i intervju Jelene Tomić, najbolje zavarivačice na svetu, devojke koja je obišla čitavu planetu s varilačkom maskom na licu.

Živite život poznatih, čitajte Glossy!

foto: Glossy

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track