VUČIĆ SE ZAHVALIO MAKRONU NA PISMU: To je dobra najava i dobar signal pred posetu Srbiji
Foto: Reuters

USKORO U BEOGRADU

VUČIĆ SE ZAHVALIO MAKRONU NA PISMU: To je dobra najava i dobar signal pred posetu Srbiji

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas zahvalnost predsedniku Francuske Makronu na ličnom pimu koje je uputio Srbiji i ocenio da je to dobra najava i dobar signal pred posetu Makrona Srbiji.

Vučić je, u izjavi za televiziju Pink, kazao da se ne radi o cirkularnom pismu, koje bi išlo svima koji su prisustvovali ceremoniji u Parizu, već o posebnom pismu za Srbiju, koje mu je uručio predsednik Francuske.

Prema njegovim rečima, u pismu je iskazano visoko poštovanje prema državi Srbiji i srpskom narodu, govori se o 1.270.000 srpskih žrtava i potrebi da im se pokaže poštovanje.

- Protokol posete Makrona pokazuje da želi da ukaže poštovanje za srpske žrtve i koliko ceni borbu srpskog naroda u Prvom svetskom ratu. U drugom delu pisma govori se o stabilnosti I evropskom putu - preneo je Vučić.

On je istakao da je na nama da napravimo takvu posetu predsedniku Francuske koju će pamtiti i pokažemo tradicionalno srpsko gostolublje i gostoprimstvo.

foto: Reuters

- Srbi nikada nisu tražili ništa više od običnog poštovanja. Ne tražimo ništa. Mi smo jedna od retkih zemalja koja najmanje novca traži od EU. Ne kukamo, ne molimo ni za poglavlja, ni za šta. Ništa posebno ne tražimo. Ono što tražimo za našu zemlju je poštovanje, a sposobni smo sami da zaradimo i napravimo - naglasio je Vučić.

Predsednik je ocenio da je on je istakao da je Makron ovim pismom pokazao poštovanje i izrazio uverenje da će građani Srbije, a pozvaće ih na to, pozdraviti predsednika Francuske i zahvaliti mu se na poseti, jer u njegovoj agendi nije lako naći prostor, a posetiće Srbiju dva dana.

Vučić je rekao da smo imali kratku posetru Žaka Širaka početkom 2001.godine, kada je tadašnji predsednik Francuske došao da se pohvali da nije dozvolio bombardovanje vbeogradskih mostova, iako su nam sve ostale ne manje vredne mostove srušili.

- Ova poseta govori o promenjenoj poziciji Srbije, i nešto boljem mestu i većem značaju koji ima u svetu, ali to ne znači da smo svetska sila niti ćemo ikada biti i te snove srpske moramo da ostavimo po strani - rekao je Vučić.

Kako je rekao, razgovaraće sa jednim od dva najznačajnija evropska lidera, o tesksim temama, o problemima ali i o tome da dođe što više investitora iz Francuske, i imamo što više zaposlenih u firmama iz te zemlje.

- Verujem i da Markron ima iste želje i namere i sa njim sam se u svim razgvorima vrlo dobro razumeo,a sada posle svih dešavanja u Parizu, posle ovog pisma mi je lakše i srce mi je na mestu - rekao je predsednik Srbije.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track