CRNOGORSKI POKRET PODNEO KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV SRPSKIH INTELEKTUALACA Antić i Raković: Zakasneli korak državnog terora režima Mila Đukanovića i Duška Markovića! To je lov na Srbe!
Foto: Fonet

Napredni Klub

CRNOGORSKI POKRET PODNEO KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV SRPSKIH INTELEKTUALACA Antić i Raković: Zakasneli korak državnog terora režima Mila Đukanovića i Duška Markovića! To je lov na Srbe!

Politika -

Crnogorski pokret podneo krivične prijave protiv istoričara Čedomira Antića i Aleksandra Rakovića, navodi Napredni klub.

Kako se navodi, to čine zbog navodnog delovanja protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Crne Gore, kao i zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje.

"Najavljene tužbe vidimo kao zakasneli korak državnog terora režima Mila Đukanovića i Duška Markovića koji sve više liči na Nezavisnu Državu Hrvatsku u povoju. Reč je o lovu na Srbe. Reč je o lovu na ljude koji govore istinu. Naša obaveza, kao profesionalnih istoričara, je da govorimo istinu o prošlosti Crne Gore ali i o sadašnjosti Crne Gore. Crnogorski režim hoće da nam, pored uskraćivanja slobode kretanja, uskrati slobodu govora i mišljenja", naveli su u zajedničkom saopštenju Antić i Raković.

Oni su naveli da je Crnogorski pokret fantomska organizacija koja tumači poruke i citate istorijskih ličnosti i vladara Crne Gore iz 19. i 20. veka kao rasnu i versku mržnju i poziv na rušenje ustavnog poretka, što su obične "besmislice".

"S tim u vezi ćemo nastaviti da se pozivamo na reči vladara Crne Gore iz dinastije Petrović Njegoš i drugih istorijskih ličnosti posebno iz Crne Gore iz vremena kada je bila nacionalna država srpskog naroda. Crna Gora iz vremena dinastije Petrović Njegoš i Crna Gora režima Mila Đukanovića nemaju ništa zajedničko jedna s drugom. Reč je o dve državne tvorevine koje se, sticajem paradoksalnih okolnosti, isto zovu", dodali su oni.

Dvojica istoričara su podsetila da im je policija zabranila ulazak u Crnu Goru ali da nisu smeli da im izdaju rešenje za tako nešto.

"Pozivamo progonitelje iz Crnogorskog pokreta da nam, zajedno sa njihovim diktatorskim režimom, omoguće da dođemo u Podgoricu i bacimo u prašinu njihovu optužnicu i čitav režimski sud koji zatvara maloletnike i studentkinje iz Beograda a toleriše najveće kriminalne organizacije na kontinentu. Dok njihova državica pokazuje strah od nas, sve navedeno predstavlja samo licemerni igrokaz u koji ni oni sami ne veruju", dodali su Antić i Raković.

B92/Napredni klub

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track