IVAN NIKOLIĆ: Odluka Prištine da podigne takse je SULUDA! Ovo je najbrutalnije gaženje svega što postoji u zdravom razumu
Foto: Marina Lopičić

EKONOMSKI INSTITUT

IVAN NIKOLIĆ: Odluka Prištine da podigne takse je SULUDA! Ovo je najbrutalnije gaženje svega što postoji u zdravom razumu

Politika -

Odluka Prištine da za 100 odsto poveća takse na proizvode iz centralne Srbije je presedan u istoriji ekonomije i najbrutalnije je gaženje svega što postoji u zdravom razumu i zdravoj ekonomskoj logici, smatra Ivan Nikolić sa Ekonomskog instituta.

On je rekao da se do sada nije desilo da neka zemlja unilateralno uvodi tolike tarife, a potez Prištine tumači kao odgovor na "beznađe" u kome se nalazi prištinsko rukovodsto posle poraza na međunarodnoj političkoj areni, dan posle neuspelog pokušaja da uđe u članstvo Interpola.

Veruje da će vrlo brzo uslediti oštra reakcija, pre svega, EU a onda i verovato i šire, kao i Pritisak na Prištinu da odustane od te "sulude odluke".

"Zaista, ne može da se pronađe nikakav uporediv primer. Postoje slučajevi kada jedna zemlja uvede visoku tarifu na neki proizvod. Nedavno je Indija uvela 100 odsto tarifu na uvoz motora Harli Dejvidson iz Amerike, ali nikada nijedna zemlja nije uvela na sve proizvode toliku zaštitu", kaže Nikolić.

Nikolić navodi da je prosečna carinska zaštita u Evropi iznosila 1,7 odsto, a da pojedine afričke zemlje imaju carinsku zaštitu od oko 20 posto.

"Ako je neko u Evropi spreman da dozvoli takvo ponašanje Prištine onda smo jednostavno nemoćni da bilo šta uradimo. Verujem da se to neće desiti", zaključio je Nikolić.

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track