Najnovije vesti

OGLASILA SE EVROPSKA KOMISIJA: Spremamo odgovor Prištini zbog podizanja takse na srpsku robu
Foto: Reuters

čekamo reakciju evrope!

OGLASILA SE EVROPSKA KOMISIJA: Spremamo odgovor Prištini zbog podizanja takse na srpsku robu

Politika

U Evropskoj komisiji u Briselu su večeras najavili da se u najkraćem roku očekuje odgovor EU na odluku kosovske vlade da podigne takse na srpske proizvode za 100 odsto.

 

"EU radi na reakciji povodom odluke kosovske vlade da podigne takse na srpske proizvode za 100 odsto", rečeno je u Briselu.

 

EU je 6. novembra već zatražila od kosovskih vlasti da hitno objasne odluku o povećanju taksi od tadašnjih 10 procenata na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

 

Brisel je ocenio da takva odluka podriva regionalnu saradnju i nije u skladu sa principima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i Kosova.

 

Ove odluke su jasno kršenje kosovskih obaveza unutar CEFTA. EU očekuje od Kosova, koje trenutno predsedava CEFTA, da se u potpunosti uskladi sa svojim ovabezama i opozove ove mere, poručila je tada portparolka EU Maja Kocijančić.

 

I u izjavi povodom uvođenja taksi na robu iz Srbije Kocijančić je podsetila na saopštenje šefice EU diplomatije Federike Mogerini dato nakon poslednje runde dijaloga 8. novembra, u kojem se Kosovo i Srbija pozivaju da osiguraju uslove pogodne za dijalog i da se uzdrže od reči, akcija i mera koje su u suprotnosti sa duhom normalizacije.

 

 

Kurir.rs/Tanjug

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...