Najnovije vesti

UNS i DNKiM: Priština krši pravo građana na informisanje!
Foto: Printscreen

Bez odlaganja da se obezbedi distribucija štampe

UNS i DNKiM: Priština krši pravo građana na informisanje!

Politika

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) najoštrije osuđuju nametanje dodatne takse od 100% na štampu iz Srbije koju je juče uvela Priština, a zbog čega srpski štampani mediji danas nisu stigli do čitalaca na Kosovu i Metohiji.

UNS i DNKiM ističu da se radi o flagrantnom kršenju prava građana na informisanje, te da distribucija informacija mora biti oslobođena svih ograničenja ekonomske ili političke prirode.

UNS i DNKiM zato pozivaju Prištinu da bez odlaganja obezbedi slobodnu distribuciju srpske štampe.

UNS i DNKiM ističu da ovakvo nametanje prepreka distribuciji ozbiljno ugrožava pravo srpskog naroda na informisanje na maternjem jeziku, naročito imajući u vidu činjenicu da se nijedan dnevni ili nedeljni list na srpskom jeziku ne štampa na KiM.

Kako je UNS-u potvrdio Zvezdan Mihajlović iz firme KiM Beokolp koja distribuira srpsku štampu na KiM, jutros su na Jarinju normalno prešli srpsku stranu, ali im je na kosovskoj traženo da plate 100% uvećanu taksu.

- Nismo bili u mogućnosti da platimo duplu taksu i vratili smo svu štampu nazad. U Beokolpu činimo sve da ponovo uspostavimo distribuciju, znamo koliko je štampa važna, pa makar i bili u nekim malim gubicima - kaže Mihajlović.

UNS i DNKiM će o ovoj situaciji obavestiti Međunarodnu i Evropsku federaciju novinara.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...