Najnovije vesti

ALBANCI IZ PREŠEVA I BUJANOVCA MOLE PRIŠTINU ZA MILOST: Na nas niste mislili! Ukinite takse našim preduzećima, OD ČEGA ĆEMO DA ŽIVIMO?!
Foto: Aleksadnar Jovanović

KAZNILI SAMI SEBE

ALBANCI IZ PREŠEVA I BUJANOVCA MOLE PRIŠTINU ZA MILOST: Na nas niste mislili! Ukinite takse našim preduzećima, OD ČEGA ĆEMO DA ŽIVIMO?!

Politika

Bivši prvi čovek Preševa Ragmi Mustafa izjavio je da će u narednim danima tražiti od vlade u Prištini da ukloni porez od 100 odsto za proizvode albanskih kompanija u Preševu.

"Tražimo od Kosova da izvrši pozitivnu diskriminaciju i da se albanska preduzeća sa svojim proizvodima na tržištu na teritoriji Kosova uklone sa ove liste, ili iz ove obaveze poreza na 100 odsto kako bi preživeli. Tražimo ukidanje ovih mera za preduzeća Albanaca koja posluju sa obe strane administrativne linije, jer im to nije izaziva poteškoće", istakao je Mustafa i dodao da većina albanskih preduzeća u Preševu ne prodaju robu na srpskom tržištu, već na Kosovu.

"Baš kao što je Vlada Srbije zabrinuta za Srbe na Kosovu, trebalo bi da je Priština zabrinuta za Albance u Preševu. Vlada Kosova se ne zanima za poslovanje u Preševskoj dolini. Očekujemo da je pitanje dana kada će preduzeća iz Preševa biti oslobođena ovih taksi", rekao je Mustafa.

Takođe, predstavnici albanskog stanovništa u Preševu, Medveđi i Bujanovcu traže da se te takse ukinu za albanska preduzeća koja posluju u južnoj Srbiji i ostaloj teritoriji Kosova, dodajući da oni podržavaju odluku Kosova da uvedu taksu od 100 odsto na srpska preduzeća.

Jedna od albanskih kompanija koja posluje u Preševu Solid iz Suve Reke i njen izvršni direktor kaže da podržava odluku Prištine, ali da od srede će prestati da izvozi robu na Kosovo i da će robu slati u zemlje Evropske unije.

Špejtim Kuki, direktor Solida, kaže da je odluka o taksama vrlo dobra u patriotskom aspektu, ali u drugim aspektima ne, jer fabrika u Preševu radi za potrebe fabrike na Kosovu.

(Kurir.rs/klan Kosova)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...