DEVEDESETE NA KOSOVU! PANIKA ZBOG NESTAŠICE: Mleko 320 dinara, prašak 2.400, Srbi kao u KONC-LOGORIMA! I Albanci u strahu od gladi, nema kiseonika za bolnice...
Foto: Printscreen

Presedan! Iživljavanje nad srpskim stanovništvom ne prestaje

DEVEDESETE NA KOSOVU! PANIKA ZBOG NESTAŠICE: Mleko 320 dinara, prašak 2.400, Srbi kao u KONC-LOGORIMA! I Albanci u strahu od gladi, nema kiseonika za bolnice...

Politika -


Posle odluke Prištine da poveća porez na robu iz centralne Srbije na čak 100 odsto, Albanci palili srpsku robu po ulicama, hleb poskupeo na 59 dinara, vraćene sve novine iz Srbije, a bolnicama preti nestašica kiseonika

BEOGRAD - Dramatična poskupljenja, psihoza i nestašica danas su "okupirali" građane na Kosovu i Metohiji! Posle povećanja carinske stope na 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH, na Kosmet ne stiže većina proizvoda iz Srbije, pre svega prehrambeni. Hleb, mleko, razni konditorski proizvodi danas nisu dopremljeni, pa je roba već drastično poskupela.

Keks "plazna" od 300 grama košta oko 7 evra, hleb je poskupeo za oko 30 odsto, keks je sa 200 poskupeo na 400 dinara, prašak za veš koji je koštao 1.200 sada se plaća 2.400 dinara!

Procenjuje se da će litar jogurta koštati oko 220 dinara, mleka oko 320 dinara, ulja 240, kilo šećera 180 dinara...

Kad je reč o mleku, iz mitrovičkih prodavnica saopštavaju da se u prodavnicama još uvek može pronaći mleko i to po staroj ceni, ali da je i ovde reč o zalihama. Naime, od juče se na prelazima nalaze kamioni distributera sa mlečnim proizvodima „Imlek“, „Granice“, „Milkop – Raška“, „Golija“, „Finagro“.

Za to vreme, inspektori na jugu uklanjaju sve proizvode iz Srbije koji na deklaracijama imaju oznake „Kosovo i Metohija“ i „Kosovo/ UNMIK“, a pojedini kosovski mediji javili su i da se u Kačaniku spaljuju srpski proizvodi.

REPORTER KURIRA VEČERAS U MITROVICI, POGLEDAJTE

Odlukom prištinske vlasti da poveća porez na robu iz centralne Srbije na čak 100 odsto pokrenut je čitav lanac događaja koji je od Kosova i Metohije napravio svojevrsnu vrstu logora za Srbe.

Samo u toku jučerašnjeg dana Srbi su doživeli da se roba iz Srbije pali na trgovima širom Kosova, da za "koru hleba" treba da daju čak 50 centi, ili 59 dinara, vraćene su sve novine iz Srbije, čime su se našli u medijskoj izolaciji, a bolnicama prete nestašice lekova i kiseonika!

U velikom problemu su i Albanci koji u strahu iščekuju razvoj događaja. Cene su skočile širom Kosova i Metohije, ali zasad niko ne sme da se usprotivi sumanutim odlukama prištinskih vlasti.

foto: Printscreen

Izolacija

Srpski narod na Kosovu je u potpunoj izolaciji, a prema rečima sagovornika Kurira, ovo podseća na poteze fašističke Nemačke prema Jevrejima i Kristalnu noć 1938, kada su Nemci uništavali jevrejsku imovinu i počeli da proganjaju Jevreje.

Grupa žitelja Kačanika preksinoć je napravila lomaču na kojoj je spaljivala srpske proizvode, a čin divljanja su snimili i postavili na društvenu mrežu Fejsbuk. Kako su naveli, a prenosi kosovski portal Kossev, posle apela iz Prištine, kojim se poziva na bojkot srpskih proizvoda, oni su rešili da odu korak dalje.

- Nakon apela da bojkotujemo srpske proizvode, neki Kačaničani su odlučili da spale sve srpske proizvode. Akcija je započela i sada je u toku - rečeno je u snimku. Ista akcija spaljivanja srpskih proizvoda na trgovima juče je organizovana i u Dečanima. Politički analitičar Dragomir Anđelković podseća da je i Kristalna noć 1938. bila u novembru i da se sada, oko 80 godina kasnije, kao što su nacisti uništavali jevrejsku imovinu i započeli njihov progon, tako ponašaju Albanci prema Srbima.

foto: Zorana Jevtić

- Ovo je neka vrsta kosovske kristalne noći, gde Albanci, kao nekad nacisti Jevrejima, počinju da uništavaju srpsku imovinu, srpski biznis, da Srbe stavljaju u geta, uz stalnu pretnju da to pretvore u pogrom. Imamo svojevrsne kosovske novembarske kristalne noći - navodi on.

Geto i blokada

Da je ovaj potez Prištine stavio Srbe u potpunu izolaciju, smatra i analitičar Branko Radun.

foto: Media Centar

- Sad su Srbi na Kosovu kao u nekoj vrsti geta, kao što su Jevreji živeli u nacističkoj Nemačkoj. Ovo je potpuna blokada. To jeste neka vrsta ponavljanja fašističke matrice - ističe Radun.

S druge strane, bivši šef diplomatije Živadin Jovanović smatra da je ovo svedočanstvo o politici međunarodne zajednice. - Međunarodna zajednica je stalnom podrškom separatizmu na KiM odgovorna za porast tog ekstremizma - kaže Jovanović.

Kurir.rs/K.Blagović/Foto:Printscreen

Iživljavanje Albanci ne dozvoljavaju transport boca sa kiseonikom

Milan Ivanović, direktor bolnice u Kosovskoj Mitrovici, kazao je da Albanci ne dozvoljavaju transport boca s kiseonikom, koje su neophodne pacijentima.

foto: Dado Đilas

On je tokom sastanka s Vučićem rekao da rezervi još ima, za otprilike 10 dana, ali da ga plaši šta će biti kad budu potrošene i naveo da se na KiM događa sistematski teror nad Srbima samo zato što ne prihvataju jednu "kvazi, mafijašku državu".

- Ne možemo dozvoliti da neko ugrozi našu egzistenciju. Moramo da se borimo svim dozvoljenim sredstvima, a siguran sam da ćemo imati vašu podršku.

Reakcije Igor Simić, Srpska lista Mleko sad 200 dinara

foto: Printscreen

- Mere će uticati na svakog građanina ponaosob. Mleko koje su juče kupovali za, na primer, 100 dinara, koštaće 200 dinara i pitanje je da li će ga uopšte biti. Mere Prištine su uperene protiv Srba kako bi oni napustili svoja vekovna ognjišta. Ove mere znače da će svakom Srbinu od danas plata biti manja za 50 odsto.

Rasim Ljajić, ministar trgovine Ovim se pravi raj za švercere

foto: Zorana Jevtić

- Ova mera, od koje će svi imati štetu, stvoriće raj za švercere, kriminalce i one koji će koristiti ovu situaciju da zaobilaznim putevima i načinima i špekulativnim radnjama dođu do velikog profita. Već imamo situaciju da nam se javljaju trgovci sa severa Kosova da im Albanci s juga nude našu robu da im prodaju da bi je imali u svojim prodavnicama. Kako je ta roba došla tamo?

Siniša Mali, ministar finansija Potpuno nepromišljeno

foto: Marina Lopičić

- To je, po meni, nepojmljivo i potpuno nepromišljeno. Godinama, koliko se i bavim ekonomijom, nikada nisam čuo za ovakav potez neke zemlje. Ta barijera je tu da potpuno obesmisli trgovinsku razmenu i plasman robe na tržište KiM.

Volfgang Petrič, bivši izaslanik EU za Kosovo Trgovinski rat u malom

- Ovo je trgovinski rat u malom i ta mera mora biti što pre povučena. Ta odluka je u potpunoj suprotnosti s pravilima CEFTA, ali i principima EU. Imamo već dovoljno problema s Kinom, SAD i Evropom. Ovakve mere su apsolutno kontraproduktivne na zapadnom Balkanu, gde treba da se reše poslednja otvorena pitanja, pre svega da se putem dijaloga dođe do rešenja između Beograda i Prištine.

Marko Čadež, PKS Nijedan srpski kamion nije prošao

foto: Zorana Jevtić

- Imamo informaciju sa terena da nijedan kamion s robom iz centralne Srbije nije prešao administrativne prelaze, pa čak ni "Koka-Kolini" kamioni, koji su izuzeti ovom odlukom. Ovo je nešto što nije viđeno u poslednjih 50 godina, da se ovako nešto dešava i da neko na ovakav način političku agendu prebacuje na teren ekonomije čineći štetu celom regionu i ugrožavajući stabilnost.

Johanes Han, evropski komesar za pregovore o proširenju Odmah da se ukine akt

foto: Sloboden pečat

- Odluka prištinskih vlasti krši sporazum CEFTA i principe regionalne slobodne trgovine. Ovaj akt, koji je štetan i za kosovske potrošače i kompanije, mora odmah biti povučen. Kosovo, kao trenutno predsedavajući CEFTA, ima posebnu odgovornost.

ŠTA JE SVE POSKUPELO NA KOSOVU Hleb (juče skočio za 30 odsto) sadašnja cena: 40 i 50 centi - do 59 dinara Keks sa 200 dinara poskupeo na 400 dinara Prašak za veš sa 1.200 dinara poskupeo na 2.400 Bojler sa 15.000 dinara poskupeo na 30.000 dinara

brojke 2.661 malo i srednje preduzeće trguje s Kosovom, proizvodi i prodaje na Kosovu

23 miliona evra iznosi vrednost robe koja iz južne pokrajine dolazi u Srbiju

"Metalac" Na Kosovu prodamo robu za milion evra

Kompanija "Metalac" je jedan od značajanijih izvoznika na Kosovo i oni u južnoj srpskoj pokrajini godišnje prodaju robu vrednu oko milion evra. - Na tržištu južne pokrajine prodamo posuđe za oko 500.000 evra, a isto toliko prihodujemo od prodaje sudopera i bojlera. Svako povećanje poreza znači opterećenje za kupca i smanjenje prodaje za proizvođača - kazao je Dragoljub Vukadinović, vlasnik "Metalca".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track