EKSKLUZIVNO! KURIR NA SEVERU KOSOVA POSLE NERAZUMNIH ODLUKA PRIŠTINE: Jedinice ROSU stigle na jug, među Srbima nema straha, ubeđeni su da će država stati iza njih (KURIR TV)
Foto: Zoran Šaponjić

napeto ali mirno

EKSKLUZIVNO! KURIR NA SEVERU KOSOVA POSLE NERAZUMNIH ODLUKA PRIŠTINE: Jedinice ROSU stigle na jug, među Srbima nema straha, ubeđeni su da će država stati iza njih (KURIR TV)

Politika -

Napeta situacija na Kosovu i Metohiji koju su izazvale brutalne mere Prištine nije uplašila Srbe sa severa pokrajine. Među njima nema straha, oni su ubeđeni da će država Srbija stati iza njih i govore da će raditi onako kako Srbija kaže.

U severnoj Kosovskoj Mitrovici situacija je mirna, ali je primetno da je grad prazan, pošto je, kako saznaje reporter Kurira, deo studenata iz centralne Srbije koji tu studiraju otišao kući.

foto: Zoran Šaponjić

Stanovništvo nije uplašeno od upada ROSU na sever MItrovice i ostala mesta u ovom delu Kosmeta, ali se boje da jedinice kosovske policije mogu da zauzmu prelaze. Izvori Kurira na severu Mitrovice upoznati sa stanjem na jugu grada, potvrdili našem reporteru da su u toku dana u bazu Belvedere u južnoj Kosovskoj Mitrovici stigle neke jedinice ROSU i još neke jedinice kosovske policije.

Na prelazu Jarinje je mirno, a može se primetiti da su pripadnici policije Srbije naoružani dugim cevima.

Prodavnice na severu Mitrovice jutros nisu dobile dnevnu štapmu, a neke prodavnice ni hleb. Roba je poskupela već 10-tak odsto. Manje prodavnice imaju robe za nekoliko dana, a lokalne pekare imaju kapacite da zadovolje potrebe stanovništva, ali je pitanje koliko brašna imaju u rezervi.

Građani severne Mitrovice su ubeđeni da će država stati iza svog naroda, i govore da su navikli na napetost i da tako žive već godinama: "Mi ćemo raditi onako kako Srbija kaže", rekli su građani reporteru Kurira.

foto: Zoran Šaponjić

Saobraćaj je takođe smanjen, na putu između Jarinja i Mirtrovice može se videti poneki kamion koji ide iz pravca Prištine, ali nema kamiona koji idu iz

Jarinja prema Mitrovici i Prištini.

U samom centru severne Mitrovice, pored spomenika knezu Lazaru, parkirana su tri četiri vozila italijanskih karabinjera, koji su reportera Kurira pošto ih je snimio legitimisali, a zatim slikali njegova dokumenta.

(Kurir.rs, Z.Š.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja