Najnovije vesti

svi srbi zajedno, kao jedan

KURIR UŽIVO ZAVRŠEN PROTEST U RUDARU Simić: Ovog puta vrag je odneo šalu! Uhapsili su četvoricu naše braće, uvek će naći razlog da nas hapse! Zahtevamo da ih puste! Ljudi, neće biti hleba, mleka... Lekova imamo za još 10 dana

Politika

U Kosovskoj Mitrovici pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije ROSU rano jutros uhapsili su četvoricu Srba na četiri lokacije - troje u vezi s istragom predmeta ubistva Oliver Ivanovića i četvrtim koji se suprotstavio policijskim službenicima. Uhapšeni su pripadnik Kosovske policije Dragiša Marković, Saša Ćurčić i Marko Rošić.

foto: Zoran Šaponjić

U međuvremenu, iz Srpske liste najavljuju da će se protest zakazan za danas u 12 sati u Zdravstvenom centru, ipak održati u 11.30 u mestu Rudare u opštini Zvečan. Na ovom mestu, koje se inače nalazi pokraj magistralnog puta Leposavić - Priština, više puta nakon 2011. su postavljane barikade.

13.15 - Završeni mirni protesti u Rudaru, Gračanici, na Jarinju...

13.10 - Na Gazivodama sve mirno. Na akumulaciji Gazivode sve je mirno i ne dešava se ništa, rekao je gradonačelnik opštine Zubin Potok Srđan Vulović. "Pratimo situaciju i sva dešavanja nakon mera koje je Prišitna uvela ali i jutrošnje akcije ROSU i hapšenja četvorice Srba", rekao je Vulović tokom protesta u mestu Zupče na severu Kosova.

"Odavno nisam video ovoliko ljudi i veliku spremnost da se na miran način borimo za svoja prava", rekao je Vulović i dodao da "Priština svojim aktivnostima pokazuje da smo mi građani ne drugog već desetog reda".

13.05 - Obustavljen saobraćaj na Jarinju i Brnjaku. Na administrativnom prelazu Jarinje danas protestuju građani Leška i Leposavića, a prelaz teretnim i motornim vozilima je obustavljen, dok se ponovno uspostavljanje saobraćaja očekuje posle jednocasovnog mirnog protesta. Građani proestuju i na prelazu Brnjak, gde takođe trenutno nema saobraćaja.

12.35 - Protest u Rudaru, obraćanje Simića. Ovo nisu obične parole, ovde smo da kažemo Prištini da ukinu ove carine koje se uvedene da Srba ovde više ne bude. To malo hleba i mleka što ste danas našli, ne znači da ćete sutra moći da nađete. Medicinskih zaliha imamo za još 10 dana, a kiseonik nije mogao da prođe... nemamo ga ni za bebe - rekao je Igor Simić, poslanik Srpske liste, dodajući da ni normalni Albanci ne odobravaju ovo što se događa. 

foto: Zoran Šaponjić

Ovog puta vrag je odneo šalu... Uhapsili su četvoricu naše braće, uvek će naći razlog da nas hapse! Zahtevamo da ih puste! Ljudi, neće biti hleba, mleka, medicinskih zaliha imamo za još 10 dana...Već u utorak hrane će biti drastično manje, neki naši privrednici nudili su da plate ovaj harač, ali oni nisu hteli jer nisu u pitanju pare... - rekao je Simić pred 5.000 Srba okupljenih na protestu koje je, nazvavši ih braćo i sestre, pozvao da ostanu tu gde jesu do 13 sati jer je vrag odneo šalu. 

1 / 10 Foto: Printscreen/RTS

- Pozivamo na mir, ali ne na mir u kom smo gladni... Simić je pozvao usijane glave u Prištini da se smire i da vide šta rade, te ukinu carine i puste na slobodu četvoricu uhapšene braće uz garanciju svih koji su ovde da će se odazvati na svaki sudski poziv..., dodao je Simić uz kojeg su na bini 

bili i gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

1 / 3 Foto: Printscreen/RTS

Okupljeni građani nose zastave Srbije i kombinata Trepča, ali i transparente na kojima piše "Ne izgladnjujte nam decu", "EU otvori oči", "Ne zatvarajte nas u geta", "Imamo pravo na hleb", "Nemamo lekove", "Stop nasilju Prištine", "Svete dokle ćeš zatvarati oči", "Hoćemo mir, a ne ratove", "Biju nas teroristi". Na ulazu u mesto Rudare prisutno je desetak pripadnika kosovske policije.

Izveštač Kurira koji se nalazi u koloni sa 5.000 Srba koji protestuju kaže da je čitava Mitrovica danas na protestu, a da je kolona Srba doslovno bila kilometarska...  Od Rudara, preko Zvečana pa sve do Jarinja kilometrima se protezala kolona Srba koji su išli na protest.

12.27  Na administrativnom prelazu Jarinje u toku je miran skup građana Leška i Leposavića, koji izražavaju protest zbog uvođenja taksi, kao i jutrošnjeg hapšenja u Kosovskoj Mitrovici.

Okupio se veliki broj građana okolnih mesta, a saobraćajnica ka Jarinju je blokirana. Građani su se okupili na par stotina metara unutar administrativnog prelaza ka Leposaviću i uputili do samog administrativnog prelaza.

Prelaz teretnim i motornim vozilima je obustavljen, a očekuje se da posle 13 casova, odnosno jednočasovnog mirnog protesta, saobraćaj ponovo bude uspostavljen.

12.17- Vlada tzv. Kosova saopštila je danas da jutrošnja akcija hapšenja u Kosovskoj Mitrovici ni na koji način nije u vezi sa bilo kojim političkim zbivanjima, već je ona, navodi se, izvedena na severu Kosova radi privođenja nekolicine osumnjičenih za ubistvo Olivera Ivanovića.

Navodi se da je ta policijska akcija izvedena po nalogu kosovskog specijalnog tužioca.

12.03 - Kilometarske kolone ka Rudaru, uoči protesta. Kolona dugačka nekoliko kilometara formirana je na izlazu iz Kosovske Mitrovice prema mestu Rudare, gde se danas održava miran protest Srba. 

foto: Zoran Šaponjić

Veliki broj građana Kosovske Mitrovice, ali i svih ostalih delova Kosova i Metohije, krenuo je na protest, zbog dodatnog uvođenja taksi na srpsku robu, ali i hapšenja četvoro Srba iz severnog dela Kosovske Mitrovice. Mirni protesti najavljeni su na još tri lokacije - Zupču, prelazima Jarinje i Merdare.

foto: Zoran Šaponjić

11.22 - Predsednik Srpske liste Goran Rakić poručio je, nakon sastanka Kriznog štaba koji u užem sastavu čine predstavnici lokalnih samouprava Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, da je uvođenjem taksi na proizvode iz Srbije izazvana humanitarna katastrofa i ugrožen opstanak Srba na KiM, ocenivši to kao "pokušaj iseljavanja Srba sa tih prostora".

foto: PrintScreen

"Nakon današnjeg sastanka imaćemo mirne proteste. Danas smo doneli sledeće zaključke: da se ukinu takse na srpske proizvode, jer će se zbog ovakvih mera Srbi iseliti sa ovih prostora. I to je, u stvari, pokušaj Prištine da nasilno istera Srbe. Druga tačka: da se odmah puste uhapšeni Srbi iz Kosovske Mitrovice ili da se ponude validni dokazi za ono za šta ih optužuju. Treća tačka: da se sačuva mir i bezbednost, i da to garantuju KFOR i nadležne međunarodne institucije na KiM. I četvrta tačka: da se održe mirni, nenasilni, jednočasovni protesti protiv političkog i policijskog terora Prištine nad Srbima. Ovo što je Priština danas uradila nema ni u režiji naših poznatih režisera, to je pokušaj skretanja pažnje, i domaće i međunarodne, sa uvođenja taksi od 100 odsto na robu proizvedenu u Srbiji", objasnio je Rakić.

11.16 - Završen je sastanak Kriznog štaba, uz zahteve za hitnim puštanjem na slobodu uhapšenih Srba, kao i ukidanjem taksi na srpske proizvode. Prisutni su ujedno pozvali na mir i udržanost od daljih sukoba.

foto: Kurir

Na sastanku je potvrđeno i pokušano hapšenje Milana Radojičića, potpredsednika Srpske liste, i upozoreno da je tim povodom "maltretirana njegova porodica, što je samo još jedan vid pritiska na političke predstavnike Srba na KiM".

11.00 - Na sastanak Kriznog štaba stigli su i predstavnici KFOR-a, javlja izveštač Kurira sa lica mesta.

foto: Zoran Šaponjić

10.22 - Počeo sastanak Kriznog štaba 4 opštine severa Kosova. 

10. 20 - Upad ROSU na Severnu Mitrovicu očigledno je učinjen sa namerom da isprovociraju sukob zbog neuspelog pokušaja Kosova da postane članica Interpola, rekao je danas profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić.

10.00 - Portparol Kfora Vićenco Graso potvrdio je jutros u jutarnjem programu TV Prva, u uključenju uživo, da su na severu Kosova uhapšene 4 osobe, ne precizirajući čak ni da su Srbi. Na pitanje  gde se oni sada tačno nalaze, on je rekao da nema tu informaciju?!

foto: Pritnscreen/Prva TV

9.48 -  Američka agencija AP prenela je da je u severnom delu Kosovske Mitrovice rano jutros uhapšeni Srbi povezanih sa ubistvom Olivera Ivanovića.

Pozivajući se na saopštenje kosovske policije, AP navodi da se uhapšeni, kako se navodi, smatraju osumnjičenima u vezi sa ubistvom Ivanovića.

9.43 - Supruga policajca Dragiše Markovića, u čiji su stan jutros upali pripadnici Rosu i uhapsili ga, kazala je da ih je bilo otprilike desetak i naglasila da još nema informacija gde se nalazi njen suprug, ni zašto je priveden.

"Upali su u 5.30, vrata sam im ja otvorila i onda su ga priveli. Ne znam ni razlog ni ništa više. Nikakvih informacija i dalje nemamo. Bilo ih je desetak kada su ušli, nisam uspela dobro da vidim jer sam pokušavala da smirim dete koje se jako potreslo. Ne znam ni gde se nalazi sada, ne znam ništa", rekla je ona.

9.40 - Organizovan je Krizni štab u Severnoj Mitrovici. 

8.48 - Ide se ka tome da se izazove sukob, kaže ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić tumačeći situaciju nastalu nakon upada ROSU na sever Kosova, a pre toga dupliranja taksi na proizvode iz centralne Srbije.

7.16 - Arhimandrit Sava Janjić objavio je na svom tviteru da su primećeni pokreti teško naoružanih pripadnika albanskih specijalaca ka Severnoj Mitrovici, i da se tom prilikom desio veliki incident na putu ka Mitrovici  kada su pripadnici ROSU  zaustavili i maltretirali jednog sveštenika SPC. Jedan od pripadnika ROSU mu je pokazao da će da mu prerežu grkljan!

7.00 - Gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice, Goran Rakić“ naveo je da je prilikom hapšenja tri lica primenjen „isti scenario upotrebe brutalne sile, uz maltretiranje ukućana, zastrašivanja, upotrebu šok bombi“.

6.50 - Na trgu Šumadija, oko spomenika Caru Lazaru rano jutros nalazila se manja grupa okupljenih, a sada se ovaj broj povećava, kako građani pristižu i mediji takođe.

6.44 – Kosovska Mitrovica: Uhapšeno četvoro, sirene za vazdušnu opasnost zavijale duže od sat vremena

6.07 - U Kosovskoj Mitrovici od jutros čule su se sirene za vazdušnu opasnost što je probudilo građane i uznemirilo. Nešto posle šest časova, u više navrata čula se i pucnjava iz vatrenog oružja, kao i rafali iz centra grada.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...