Najnovije vesti

VULOVIĆ: Gazivode neće smanjivati isporuku vode Prištini
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

situacija je mirna

VULOVIĆ: Gazivode neće smanjivati isporuku vode Prištini

Politika

Hidrocentrala Gazivode radi normalno i uprkos merama Prištine o povećanju taksi na robu iz centralne Srbije neće smanjivati količinu isporučene vode albanskoj strani na KiM, niti redokovati proizvodnju električne energrije za sever, izjavio je danas direktor JP za vodosnabdevanje i proizvodnju i distribuciju električne energije "Ibar", koje upravlja Gazivodama, Srđan Vulović.

 

"Sigurno je da smo mi ovde korektni, da nemamo nikakve loše namere da smanjujemo nivo vode ili da redukujemo proizvodnju struje. Mi ćemo i dalje raditi kao da se ništa nije desilo, daćemo im priliku i šansu da se vrate na početak", poručio je Vulović u izjavi za Tanjug.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Vulović kaže da je trenutna situacija na Gazivodama mirna i da nema nikakvih problema.

 

Prizovodnja se odvija normalno, to znači, u prepodnevnim časovima ona traje dva, a popodne tri sata. Elektručnu energiju isporučujemo trafostanici Valač koja snabdeva sever KiM strujom", naveo je on.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Kaže da sealbanskoj strani isporučuja iste količine vode, kao i pre uvođenja taksi od 100 odsto.

 

"Mi albanskoj strani nismo ništa uradili nažao, iste količine vode se isporučuju za termoelektranu Obilić, koja proizvodi struju za čitavo KiM. Vodosnavdevanje je, takođe, normalno. MI se zaišta ponašamo korektno, iako su ove drakonske takse, zaista, pogodile srpski narod na KiM".

foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Na pitanje šta očekuje da će se dešavati u narednom periodu po pitanju Gazivoda s obzirom na sve složeniju političku situaciju, Vulović ističe da Gazivode rade normalno, ali da niko ne može da zna šta albanska strana planira.

 

"U njihovih glavama se svašta dešava, tako da zaista ne znam šta sve možemo da očekujemo", rekao je Vulović.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Podsetio je da su Gazivode strateški važne zbog proizvodnje struje u termoelektranama A i B u Obiliću.

 

"Ako voda sa Gazivoda ne bi došla do termolektrana onda bi morale da prestanu sa radom u roku od desetak sati. Bez vode sa Gazivode ne bi bilo ni proizvodnje struje na KiM i čitavo Kosovo bi ostalo bez električne energije".

Takođe, drugi važan faktor je to što od Gazivoda zavisi vodosnabdevanje za vodovod u Kosovskoj Mitrovici, Obiliću, Prištini, Srbici, Vučitrnu i svim gradovima i opštinama koji su naslonjene na kosovsku dolini.

 

Naglasio je da između 600.000 i 800.000 ljudi pije vodu sa Gazivoda.

 

"Treći faktor je navodnjavanje poljoprivrednih površina u kosovskoj dolini vodom sa Gazivoda, od Kosovske Mitrovice do Uroševca. I četvrti faktor je proizvodnja struje na Gazivodama koju koriste Srbi na severu KiM za svoje potrebe", zaključio je Vulović.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...