IGOR SIMIĆ: Izdržali smo 19 GODINA POD MECIMA, izdržaćemo i ovo!
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

potpredsednik Srpske liste

IGOR SIMIĆ: Izdržali smo 19 GODINA POD MECIMA, izdržaćemo i ovo!

Politika -

Priština podizanjem taksa demonstrira silu zbog koje očekuje da Srbi napuste KiM. Ali izdržali smo 19 godina pod mecima, izdržaćemo i ovo

Igor Simić, potpredsednik Srpske liste, kaže da je situacija na Kosovu i Metohiji alarmantna posle odluke prištinskih vlasti da podignu takse na 100 odsto na srpske proizvode, pošto zaliha hrane i medicinskog materijala ima do kraja nedelje. Građani su, kako ističe, uplašeni i zabrinuti za svoju bezbednost, naročito posle upada specijalaca ROSU na sever Kosmeta i hapšenja četvorice Srba. Uprkos tome, veruje da će narod izdržati i najnovije provokacije, kao što su, navodi, izdržali i proteklih 19 godina pod rafalima Albanaca, koji za cilj i sada imaju etnički čisto Kosovo.

- Na Kosovu i Metohiji stanje je mirno, ali sa visokim tenzijama koji se osećaju među građanima. Zabrinuti su i nervozni. Ipak, Srbi na Kosmetu su odlučni da istraju u svojim pravednim i opravdanim zahtevima da se ukine blokada uvoza robe iz centralne Srbije, jer ćemo, u protivnom, imati humanitarnu katastrofu.

Očekujete li da Priština povuče odluku o povećanju taksa na srpske proizvode?

- U ovom trenutku nema nikakve najave da će Priština povući ove nerazumne odluke koje donose nepopravljivu štetu po sve nas, pa i po Albance. Prema njihovim izjavama, moramo se spremiti na mogućnost da odluka o blokadi srpskog mleka, hleba, lekova i ostalih namirnica potraje. Ako Priština ne povuče odluku o povećanju taksa, u utorak će biti nastavljeni mirni protesti protiv pokušaja Prištine da getoizira Srbe na KiM.

Šta je cilj tog poteza? Da li je to samo osveta za pobedu Beograda u Interpolu ili žele da izvrše pritisak i preuzmu sever Kosova i Gazivode?

- Apsolutno nema nikakvih osnova povezati glasanje u Interpolu i ovu jednostranu odluku kojom se ugrožava ostanak naroda. Ovo je mera kojom se demonstrira sila, zbog koje se na kraju očekuje da Srbi napuste sever i uopšte KiM. Srbi na Kosmetu svakodnevno se suočavaju s raznim provokacijama, ali na njihovu silu odgovorićemo ispruženom rukom mira. I ja sam doživeo neprijatnost dok sam davao izjavu. Dobacivali su mi "škije", što je pogrdan naziv za Srbe na albanskom. Mi se borimo za svoje parče hleba, a ne za osvajanje bilo čega. Izdržali smo 19 godina pod mecima i rafalima, izdržaćemo i ovo. Narod mora da bude staložen i miran.

Dokle će potrajati zalihe - kako se snalaze u bolnicama, nestaju kiseonik, lekovi...?

- U ovom trenutku najvažnije za sve nas je jasna poruka predsednika Vučića i premijerke Brnabić da Srbija neće dozvoliti da dođe do ugrožavanja opstanka Srba. Postojeće zalihe se smanjuju i prema podacima sa terena, KBC Kosovska Mitrovica ima zalihe za još osam do devet dana u redovnim okolnostima, a u Studentskom centru zalihe hrane dovoljne su za šest dana, po redukovanoj ishrani. Ipak, raduje jasna poruka naših privrednika da oni neće, dok traju zalihe, podizati cene proizvoda, da se apsolutno solidarišu s građanima i da ih pozivaju da ne stvaraju zalihe. Inače, privrednici su se stavili na raspolaganje kriznom štabu.

Jeste li u kontaktu s državnim vrhom Srbije, predsednikom Aleksandrom Vučićem?

- Srbi s Kosmeta imaju puno poverenje i pružaju podršku predsedniku Vučiću da se izbori i spase nas iz ove situacije. U ovim okolnostima je teško sačuvati mir i prisebnost građana, ali mi ulažemo maksimalne napore da građani ne nasedaju na provokacije iz Prištine. Drago nam je da smo na našu zabrinutost dobili punu podršku i razumevanje naše države Srbije i predsednika Vučića. U stalnim konsultacijama smo s Beogradom, a krizni štab će zasedati 24 sata dnevno.

Biljana Bojić / Foto:Tanjug/Sava Radovanović

O uhapšenim Srbima ROSU prebio jednog uhapšenog

Imate li informacije o četvorici uhapšenih Srba koji su u pritvoru u Prištini?

- Nemamo komunikaciju s njima, niti znamo u kakvom su zdravstvenom stanju, osim da su Aleksandru Ćuriću pripadnici ROSU naneli teške povrede. Priština ne odgovara na zahteve da ih srpski lekarski tim iz Kosovske Mitrovice poseti i pregleda. Iznenađujuće je što su oni u pritvoru u Prištini, iako su uhapšeni u Kosovskoj Mitrovici, gde takođe postoji pritvorska jedinica. Preko Kancelarije za KiM angažovali smo tim advokata koji će ih zastupati u ovom montiranom procesu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track