PREMIJERKA BRNABIĆ: Srbija neće uvoditi recipročne mere Prištini zbog taksi od 100 odsto
Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednica Vlade Srbije jasna

PREMIJERKA BRNABIĆ: Srbija neće uvoditi recipročne mere Prištini zbog taksi od 100 odsto

Politika -

BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić dogovorila se danas sa predsedavajućim Savetu ministara BiH Denisom Zvizdićem da ni Srbija ni BiH neće za sada uvoditi recipročne mere Prištini zbog taksi od 100 odsto na uvoz, niti "potezati ishitrene poteze ma koliko to bilo teško u ovakvoj situaciji".

Kako se navodi u saopštenju kabineta premijerke Srbije, ona je sa Zvizdićem razgovarala telefonom o situaciji na Kosovu i Metohiji.

"Brnabić i Zvizdić su se složili da je ponašanje Prištine neprihvatljivo, da destabilizuje region, proces regionalnog povezivanja i integracije vraća unazad i udaljava od evropskog puta", navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da će Srbija i BiH ostati privrženi evropskim vrednostima i poštovanju medjunarodnih sporazuma, pre svega Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i CEFTA.

"Pozvaće ponovo, zajedno, Evropsku komisiju, zemlje članice EU, kao i UN misiju na KiM, UNMIK, da reaguje i utiče da se takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH ukinu", navodi se u saopštenju.

Oni su se usaglasili da je region pre uvodjenja tih taksi, uz veliku pomoć EU i pod okriljem Berlinskog procesa krenuo u pravom smeru, da je saradnja u regionu bila na najboljem nivou u poslednjih nekoliko decenija i da ovaj put treba nastaviti čim Priština povuče odluku o taksama.

"Posebno zabrinjavajuće i za BiH i za Srbiju je činjenica da ovakvo ponašanje Prištine šalje lošu poruku o čitavom regionu i da će jednostrano uvodjenje taksi, ukoliko se nastavi, odvratiti investitore i naštetiti daljem ekonomskom razvoju i kvalitetu života svih u regionu", navodi se u saopštenju.

Brnabić i Zvizdić dogovorili su se da ostanu u stalnoj komunikaciji kako bi zajedno radili sa "EU i UN na rešavanju tog, za region, gorućeg pitanja".

Vlada Kosova donela u sredu, 21. novembra odluku da poveća uvozne takse za robu iz Srbije i BiH sa deset na 100 odsto. Na odluku Vlade Kosova je reagovala EU koja je tražila hitno ukidanje odluke.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Beta/Miloš Miškov)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track