Najnovije vesti

Nenad Rikalo: Hapšenja Srba su farsa, Priština da pokaže dobru volju

Oglasio se bivši Haradinajev ministar

Nenad Rikalo: Hapšenja Srba su farsa, Priština da pokaže dobru volju

Politika

Rikalo je rekao da je Priština time što nije oslobodila uhapšene Srbe odbila jedan od četri zahteva Kriznog štaba, ali je dodao da smatra da bi ostali morali biti prihvaćeni, jer znače normalizaciju života i očuvanje bezbednosti na Kosovu i Metohiji

BEOGRAD - Ministar prištinske vlade u ostavci Nenad Rikalo izjavio je večeras da je na Prištini da pokaže dobru volju i prihvati razumne zahteve Kriznog štaba četiri opštine sa severa Kosovu i Metohiji koji će normalizovati živote kosovskih Srba i dodao da će oni, ako se to ne desi, u utorak nastaviti proteste.

Rikalo je rekao da je Priština time što nije oslobodila uhapšene Srbe odbila jedan od četri zahteva Kriznog štaba, ali je dodao da smatra da bi ostali morali biti prihvaćeni, jer znače normalizaciju života i očuvanje bezbednosti na Kosovu i Metohiji.

Hapšenje Srba je farsa, rekao je Rikalo i podsetio da je protiv dvojice od njih, koji su već jednom u februaru uhapšeni pokrenut proces.

Kako je dodao, taj proces je u toku, a oni su pušteni da se brane sa slobode.

"U utorak nastavljamo aktivnosti ako Priština ne pokaže dorbu volju, na to njihovo pravno i fizičko nasilje odgovorićemo mirnim putem", rekao je Rikalo.

Rikalo je rekao da rešenje za alarmantnu situaciju na Kosmetu vidi u "prostom potezu Prištine" da povuče odluku, što, kako je ocenio, ne bi bilo strašno za njih već znak da "možemo da nastavimo miran život".

"U Prištini ne treba da se rukovode sujetom, niti lošim namerama, koje su više nego očigledne prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. Najprostiji izlaz je da povuku tu odluku, ta odluka neće biti strašna po njh, a za nas će biti znak pomirenja da možemo da nastavimo miran život", rekao je Rikalo.

Prema njegovim rečima, postoje osnovane sumnje da su uhapšeni Srbi u Kosovskoj Mitrovici bili čak pod torturom, ali da se još ne zna da li će Priština prihvatiti zahtev da ih pregledaju srpski lekari.

Rikalo je rekao da je hapšenje Srba "dodatni detalj" koji je uznemirio ljude, jer pokazuje da "svako može da upadne i da vas uhapsi, a da praktično nemate pravo da se adekvatno branite".

Prema njegovim rečima, situacija zbog uvođenja taksi je prilično alarmantna, jer se nazire humanitarna katastrofa.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...