Najnovije vesti

SULUDE PRETNJE ALBANACA: Uhapsiće premijerku Srbije i ministre ako dođu na Kosovo i Metohiju!
Foto: Printscreen Kurir Tv

Napravili Spisak nepoželjnih osoba

SULUDE PRETNJE ALBANACA: Uhapsiće premijerku Srbije i ministre ako dođu na Kosovo i Metohiju!

Politika

Na spisku su srpski funkcioneri, počev od premijerke Ane Brnabić, preko ministara u Vladi, do sudija Ustavnog i Vrhovnog kasacionog suda

BEOGRAD - Pre nego što su uvođenjem drakonskih taksa faktički zabranili ulazak proizvoda iz Srbije na teritoriju Kosmeta, prištinske vlasti su 1. novembra donele odluku da se najvišim funkcionerima iz Beograda ne dozvoli prolaz preko administrativnih prelaza, ako bi došli na Kosovo i Metohiju.

Spisak nepoželjnih osoba dostavljen je svim policijskim punktovima na prelazima, uz napomenu da odmah budu uhapšene ako dođu na neki od administrativnih prelaza.

Na spisku su srpski funkcioneri, počev od premijerke Ane Brnabić, preko ministara u Vladi, do sudija Ustavnog i Vrhovnog kasacionog suda.

Na ovoj "crnoj listi" su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar trgovine Rasim Ljajić, ministarka građevine Zorana Mihajlović i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Kako navode "Novosti" nepoželnji predstavnici iz Skupštine su predsednica Maja Gojković i potpredsednici Veroljub Arsić, Vladimir Marinković, Djorđe Milićević, Vjerica Radeta i Gordana Čomić, 14 sudija Ustavnog suda na čelu sa predsednicom Vesnom Ilić Prelić, četiri sudije Vrhovnog kasacionog suda i njegov predsednik Dragomir Milojević, kao i više državnih sekretara, pomoćnika ministara...

foto: Marina Lopičić

Ovim potezom, posle CEFTA sporazuma, Priština je prekršila i dogovor iz Brisela koji se odnosi na zvanične posete i koji se primenjuje od 2014. godine.

Po njemu je za planiranu posetu nekog zvaničnika iz Beograda potrebno samo obavestiti Prištinu.

Po utvrđenoj proceduri, to obaveštenje se šalje oficiru za vezu i ako se ne dobije nikakav odgovor, smatra se da je poseta odobrena. U zavisnosti u koju su grupu svrstani funkcioneri, dolazak mora da se najavi najmanje 48 ili 72 časa unapred.

Serija nesuvislih mera Prištine kao i "mlake" i "pro forma" osude iz Evropske unije dovele dijalog sa Beogradom u ćorsokak i da je veliko pitanje može li se on nastaviti u Briselu u formatu u kome se i do sada vodio, čak i da kosovske vlasti ponište svoje odluke.

Dalje delovanje po ovom pitanju, u sve komplikovanijoj situaciji, srpski državni vrh koordinisaće sa Rusijom i Kinom.

"S obzirom na to da je spisak nepoželjnih "posetilaca" Kosovu i Metohiji sačinjen pre odluke u Interpolu da ne primi tzv. Kosovo u svoje redove, to ide u prilog tvrdnjama da i naknadno nametnute takse nemaju mnogo veze sa ishodom tog glasanja, već da se rukovodstvo u Prištini vodi drugim motivima".

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...