POČELO SUĐENJE JEREMIĆEVOM ORTAKU ZA PRANJE 3 MILIONA DOLARA! Vuk svedoči o AFERI koja trese ceo svet! Optuženi mu pred hapšenje uplatio 1,7 miliona!
Foto: Silk Road Forum

hou preti 30 godina robije!

POČELO SUĐENJE JEREMIĆEVOM ORTAKU ZA PRANJE 3 MILIONA DOLARA! Vuk svedoči o AFERI koja trese ceo svet! Optuženi mu pred hapšenje uplatio 1,7 miliona!

Politika -

Suđenje Patriku Hou, koji je optužen za pranje novca u vrednosti od 2,9 miliona dolara, ali i korupciju, počelo je danas u Njujorku, a sutra bi trebalo da svedoči i Vuk Jeremić.

Šef Narodne stranke Vuk Jeremić pozvan je 27. novembra u američki sud, gde će morati da detaljno objasni svoje veze sa Patrikom Hoom!

Suđenje je počelo danas izborom porote, a vlasti su pripremile i podnesak od 32 stranice u kojem se navodi da je šef komiteta Kineskog energetskog fonda prodao oružje Libiji i Kataru.

Ho je pritvoren od novembra 2017, kada je bio generalni sekretar u Čajna enerdži fand komitiju (China Energy Fund Committee - CEFC), koji je pak finansirao Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD), na čijem čelu je Vuk Jeremić, kao i njegovu firmu „Vuk Jeremić PR agencija za konsalting“. Ukoliko bi se utvrdila odgovornost Jeremića, bivšeg predsedavajućeg Generalne skupštine UN, to bi nanelo ogromnu štetu ugledu Srbije.

- Kada je Ho uhapšen, Jeremić je prebledeo od straha, pobesneo i prestao da se javlja najbližim saradnicima. Iako je imao obaveze u Srbiji, on je naprasno otišao u Njujork na nedelju dana. Naravno da je njegova nagla promena ponašanja produbila sumnju da je možda i upleten u nešto što se kosi s pravom - rekao je nešto ranije za Kurir bivši Jeremićev saradnik.

Naime, od 2013. do 2015. uplaćeno je 764.000 dolara na račun njegove firme „Vuk Jeremić PR agencija za konsalting“, kao i milion dolara na račun CIRSD. To praktično znači da je Ho Jeremiću novac počeo da uplaćuje samo dva meseca nakon što je lider NS završio predsedavanje GS UN.

foto: Silk Road Forum

Pet tačaka optužnice tereti Hoa, koji je i bivši ministar unutrašnjih poslova Hongkonga, za podmićivanje, a tri za pranje novca u vrednosti od 2,9 miliona dolara. U novoj optužnici piše da se Ho suočava sa osam tačaka optužnice za podmićivanje i pranje novca. Preti mu čak 30 godina zatvora. Četiri puta je odbijen njegov zahtev da se brani sa slobode.

Suđenje Patriku Hou počinje godinu dana nakon što je uhapšen po optužnici za korupciju, tačnije davanje mita kako bi kineski energetski konglomerat mogao da osigura poslovne privilegije.

Prema pisanju lista "Saut Čajna morning post", okružni sudija južnog distrikta u Njujorku Loreta Preska odlučila je da se pred porotu na sledećem ročištu iznesu i dokazi o tome kako je Ho ilegalno trgovao oružjem na Bliskom istoku i Africi tokom 2015. godine.

foto: Profimedia, Dragan Kadić

"To je jedan od najvećih udaraca koji je Hoova odbrana pretrpela tokom pretresa u sredu. Sudija Loreta Preska takođe je dozvolila da se među svedocima nađe i nekadašnji Hoov saradnik Šeik Tidijan Gadio. On je prvobitno bio optužen sa Hoom, ali je u međuvremenu dobio status svedoka saradnika. Svedočiće kako su Ho i kompanija CEFC, s kojom je povezan, planirali da ponude mito od 2,9 miliona dolara u kešu predsedniku Čada Idrisu Debi, kao i ministru spoljnih poslova Ugande, u zamenu za dozvole u energetskom sektoru", pišu kineski mediji u Kini i dodaju da Hou preti velika zatvorska kazna:

"Suočavajući se sa osam tačaka optužnice za mito i pranje para, Ho bi mogao da dobije 30 godina zatvora ukoliko bude proglašen krivim po svim osnovama", navode mediji.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track