ZLOUPOTREBA FUNKCIJA U UN!  JEREMIĆ PRED TUŽIOCEM Svedoči u slučaju svetskog korupcionaškog skandala! Hapšenja po celom svetu
Foto: Silk Road Forum

Otkrivamo Međunarodna mreža korupcije

ZLOUPOTREBA FUNKCIJA U UN! JEREMIĆ PRED TUŽIOCEM Svedoči u slučaju svetskog korupcionaškog skandala! Hapšenja po celom svetu

Politika -

Bivši predsedavajući GS UN svedočiće danas u Njujorku na suđenju Patriku Hou, generalnom sekretaru fondacije CEFC, optuženom za pranje 2,9 miliona dolara i korupciju

U Njujorku, u SAD, juče je počelo suđenje Patriku Hou, bivšem ministru unutrašnjih poslova Hongkonga i generalnom sekretaru fondacije Čajna enerdži fand komiti (China Energy Fund Committee - CEFC), optuženom za pranje novca u vrednosti od 2,9 miliona dolara i korupciju, a danas u ovom korupcionaškom skandalu treba da svedoči Vuk Jeremić, bivši srpski šef diplomatije i predsedavajući Generalne skupštine UN, lider opozicione Narodne stranke.

foto: Dragana Udovičić

Jeremić je pozvan kao svedok, a i sam je primao uplate optuženog. Ho mu je od 2013. do 2015. uplatio ukupno 1,7 miliona dolara, i to organizaciji CIRSD milion dolara i firmi "Vuk Jeremić PR agencija za konsalting" 764.000 dolara.

foto: Profimedia, Filip Plavčić

Pranje para

Ho je uhapšen u novembru 2017, a tereti se da je ponudio dva miliona dolara u kešu predsedniku Čada Idrisu Debiju u zamenu za dobijanje privilegovanih prava na eksploataciju naftnih bušotina u toj zemlji, kao i da je, u zamenu za dozvole u energetskom sektoru, uplatio 500.000 dolara na račun koji kontroliše Sem Kutesa, takođe bivši predsednik GS UN, i obećao mu da će profit ostvaren iz zajedničkog posla u oblasti energetike u Ugandi biti deljen s preduzećima koja kontrolišu članovi njegove porodice. Sa Hoom je u Njujorku uhapšen i Šeik Tidijan Gadio, bivši ministar spoljnih poslova Senegala. Gadio, koji se teretio da je pomogao u sklapanju ovih poslova i za to uzeo proviziju od 400.000 dolara, u međuvremenu je postao svedok tužilaštva protiv Hoa.

foto: Profimedia

Šema sa UN

Prema pisanju svetskih medija, šema mita pokrenuta je oktobra 2014, kada su se Gadio i Ho sastali u UN, a Kutesa (2014-2015) tada je bio predsednik Generalne skupštine UN. Pomenutih 500.000 dolara na račune koje kontroliše Sem Kutesa, prenosi Vojs ov Amerika, Ho je navodno uplatio nedugo pošto je Kutesa napustio jednogodišnji mandat u UN.

Zbog primanja novca i poklona od Hoa, pod istragom američkog tužilaštva bio je još jedan bivši predsednik Generalne skupštine UN - Džon Eš (mandat 2013-2014).

Prema pisanju Gardijana, Ho je dao 50.000 dolara i besplatan put u Hongkong Ešu u zamenu za saradnju s njim, i to, kao i u slučaju Kutese, nedugo pošto je ovaj okončao svoj mandat u UN.

foto: Profimedia

Protiv Eša nije podignuta optužnica u ovom slučaju, on je u međuvremenu preminuo, ali su tužioci hteli da iskoriste njegov slučaj kao dokaz postojanja šeme za korupciju. Eš je, inače, 2015. hapšen zbog mita.

Jeremić, koji je na mestu predsedavajućeg GS UN bio od 2012. do 2013. godine (naslednici su mu Eš i Kutesa), od Hoa je počeo da dobija novac nedugo pošto mu se završio mandat u UN.

Prema pisanju medija, Jeremićeve NVO i firma počele su da dobijaju donacije od Hoa samo dva meseca pošto je otišao iz UN, a za dve godine mu je na račune leglo ukupno 1,7 miliona dolara.

foto: Dragana Udovičić, Kurir

Tužilaštvo

PROTIV HOA STOTINE HILJADA DOKUMENATA

Na pretresu u saveznom okružnom sudu u Menhetnu, kojim je rukovodila sudija Ketrin B. Forestom, savezni tužilac u predmetu protiv Hoa ponudio je veoma obiman dokazni materijal, koji obuhvata nekoliko stotina hiljada dokumenata, koji se sastoje od elektronskih poruka (mejlova) i njihovih priloga, sa više od 10 bankovnih računa za čiji pregled su tužioci dobili sudske naloge. Pored toga, tužilac je sudu ponudio i više hiljada stranica bankarske i finansijske dokumentacije vezane za više različitih entiteta, zajedno sa sedam kutija papirnih dokumenata i informacija dobijenih sa 11 telefona, četiri računara, kamere i druge opreme zaplenjene tokom pretresa Hoove kancelarije u Virdžiniji.

Strah od bekstva

HOU ODBIJENA KAUCIJA OD 10 MILIONA

Zbog opasnosti da bi mogao da pobegne u Čad ili Ugandu, Hou je odbijena ponuđena kaucija od čak 10 miliona dolara.

Trgovao oružjem

Optužnica protiv Hoa ima osam tačaka - za podmićivanje i pranje novca, a preti mu čak 30 godina zatvora.

Prema pisanju lista Saut Čajna morning post, okružni sudija Južnog distrikta u Njujorku Loreta Preska odlučila je da se pred porotu iznesu i dokazi o tome kako je Ho ilegalno trgovao oružjem na Bliskom istoku i Africi tokom 2015. godine.

- To je jedan od najvećih udaraca koji je Hoova odbrana pretrpela tokom pretresa u sredu. Sudija Loreta Preska takođe je dozvolila da se među svedocima nađe i nekadašnji Hoov saradnik Šeik Tidijan Gadio. On je prvobitno bio optužen sa Hoom, ali je u međuvremenu dobio status svedoka-saradnika - pišu kineski mediji.

Patrik Ho

foto: Profimedia

-Bivši ministar unutrašnjih poslova Hongkonga, generalni sekretar fondacije Čajna enerdži fand komiti

- Uhapšen 18. novembra 2017. - SAD ga terete po osam tačaka optužnice za korupciju, podmićivanje i pranje novca - Sumnjiči se da je ponudio dva miliona dolara mita predsedniku Čada Idrisu

-Debiju u zamenu za dobijanje privilegovanih prava na eksploataciju naftnih bušotina u toj zemlji - Sumnjiči se da je uplatio 500.000 dolara na račun koji kontroliše bivši ugandski ministar inostranih poslova Sem Kutesa u zamenu za dozvole u energetskom sektoru

Džon Eš

foto: Profimedia

- Predsednik Generalne skupštine UN 2013-2014. - Nedugo po odlasku s funkcije Ho mu je dao 50.000 dolara i besplatan put u Hongkong u zamenu za saradnju

Sem Kutesa

foto: Profimedia

- Predsednik Generalne skupštine UN 2014-2015. - Nedugo po okončanju mandata, već početkom 2016, Ho je uplatio na račun koji kontroliše Kutesa 500.000 dolara

Vuk Jeremić

foto: Zorana Jevtić

- Predsednik Generalne skupštine UN 2012-2013. - Dva meseca po odlasku s ove funkcije Ho je počeo da mu uplaćuje novac - U naredne dve godine (do 2015) Ho mu je uplatio ukupno 1,7 miliona dolara: CIRSD - milion dolara, "Vuk Jeremić PR agenciji za konsalting" - 764.000 dolara

Hapšenja po celom svetu

I HOOV ŠEF FINANSIRAO JEREMIĆA

foto: AP

Kineske vlasti pokrenule su istragu protiv Je Đenminga, predsednika i izvršnog direktora kompanije "Čajna enerdži kompani limitid" i njenog energetskog fonda Čajna enerdži fand komiti (CEFC), gde je Patrik Ho bio generalni sekretar, samo četiri meseca (16. februara 2018) nakon što je Ho uhapšen u SAD, i to zbog pronevere od čak 38 miliona dolara.

Je Đenming, odnosno kompanija na čijem je čelu, prema pisanju medija, jedan je od većih donatora CIRSD, organizacije predvođene Vukom Jeremićem.

CEFC, koji je Đenming osnovao 2002, od 2015. potrošio je najmanje 1,7 milijardi dolara kupujući energetske kompanije u Rumuniji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Rusiji i Čadu, kao i 1,2 milijarde dolara za otkup finansijskih usluga u SAD i Češkoj. Istraga o CEFC otkrila je kako je zahvaljujući Đenmingovim stranačkim i vojnim vezama promet kompanije višestruko uvećavan fiktivnim trgovanjem unutar mreže povezanih firmi, zahvaljući čemu je domaćoj i stranoj javnosti osnivač CEFC mogao prodati priču o svom rastućem globalnom energetskom i finansijskom kolosu. Đenming je izgradio CEFC praktično preko noći, što predstavlja još jednu veliku enigmu u poslovanju ovog konglomerata. Prema javno dostupnim podacima, 26. jula 2017, četvrtu godinu zaredom, CEFC se pojavio na listi Forčjun 500 najvećih svetskih kompanija, sa 43,7 milijardi dolara godišnjeg prometa. Švajcarski globalni trgovac energijom "Glenkor" najavio je septembra 2017. prodaju 14,16 odsto udela u "Rosnjeftu", koji je držao u vlasništvu zajedno s katarskim državnim fondom za ulaganja, CEFC-u za oko 9,1 milijardu dolara. U jednom koraku CEFC je trebalo da postane treći po veličini akcionar u ruskoj nacionalnoj naftnoj kompaniji, iza ruske vlade (50 odsto) i kompanije "Britiš petroleum" (19,75 odsto).

Posle hapšenja Hoa u novembru u SAD, Đenming je priveden u Kini. Zbog novonastale situacije CEFC je upao u krizu, kupovina udela u "Rosnjeftu" je propala, a regulatorna tela na kineskim berzama su čak najavila i mogućnost isključenja kompanije s berze ukoliko ne pribavi validne garancije za svoje poslovanje i vrednost imovine.

(E. K.)

Šta je CEFC

Čajna enerdži fand komiti (China Energy Fund Committee - CEFC) jeste nevladina i neprofitna organizacija koja se bavi istraživanjima u oblasti globalnih klimatskih promena i ekonomskog okruženja, međunarodne saradnje i održivog razvoja. Registrovana je u Hongkongu. Sarađuje sa Ekonomsko-socijalnim savetom UN u oblasti energije i kulture s ciljem promovisanja međunarodne saradnje.

CIRSD

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj

Nakon odlaska s funkcije predsedavajućeg Generalne skupštine UN u septembru 2013. godine, Vuk Jeremić je u Beogradu 18. septembra registrovao nevladinu organizaciju Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD).

Vuk Jeremić PR agencija za konsalting

-Ubrzo po osnivanju CIRSD, Jeremić osniva još jednu preduzetničku firmu. "Vuk Jeremić PR agencija za konsalting" osnovana je 4. novembra 2018.

Kurir.rs/ Katarina Blagović, E.K. / Foto: Silk Road Forum, Dragana Udovičić, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track