Najnovije vesti

RASIM LJAJIĆ: Današnja izjava Edija Rame je ludost, ali i politička poruka upućena Briselu
Foto: Zorana Jevtić, AP Hektor Pustina

nema veze sa ekonomijom

RASIM LJAJIĆ: Današnja izjava Edija Rame je ludost, ali i politička poruka upućena Briselu

Politika

BEOGRAD - Današnja izjava albanskog premijera Edija Rame da prištinske takse treba da budu 100 odsto na severu Kosova za robu iz Srbije i nula odsto na jugu, za robu iz Albanije, je "ludost", ali i politički šou i obmanjivanje građana, kaže ministar trgovine Rasim Ljajić.

Ljajić za Tanjug objašnjava da je sve što se danas dešavalo u Peći "klasični politički šou i slanje političkih poruka" predstavnika Prištine i Albanije.

foto: Beta Milan Obradović

"Ovo nema puno veze sa ekonomijom. Oni obmanjuju vlastite građane", kaže Ljajić i podseća da je inače carinska stopa među ekonomijama Zapadnog Balkana, a koje su potpisnice CEFTA - nula odsto.

Dakle, ukazuje, za gotovo sve proizvode je carinska stopa i inače nula, bilo da je reč o izvozu robe iz Albanije za Srbiju, iz Srbije za Bosnu, iz Makedonije za Crnu Goru...

"Carinska stopa je nula, tako je i do sada bilo između Kosova i Albanije", podseća Ljajić i zato, kaže, današnje izjave su obmanjivanje javnosti i na KiM i u Albaniji.

foto: Zoran Šaponjić

"Ovo je jedna politička poruka i predstava koja se danas dogodila, kao rekacija na sve što smo imali priliku da vidimo, čujemo i doživimo prethodnih dana".

Prema njegovim rečima, to je i politička poruka koja može da bude opasna, a u najmanju ruku je "ludost": "Ne postoji druga reč za to. Danas na planeti ne možete naći sličan slučaj da za deo teritorije prredlažete jednu carinsku stopu, za deo teritorije drugu carinsku stopu", ukazuje Ljajić.

Ili, što je, kaže, još gore: "Za jedan narod jednu carinsku stopu, a na istoj teritoriji, za drugi narod, drugu carinsku stopu. Mislim da će ova izjava ući u anale. To nikad niko nije ni pomislio da izgovori, a kamoli da kaže. Bilo je različitih trgovinskih ratova, bilo je i oružanih sukoba, ali ovakve ideje niti sam ja, niti je iko ikad drugi mogao da čuje".

Ljajić objašnjava da je Priština u kratkom vremenskom periodu, sa više poteza, dokazala da CEFTA više ne važi te da su prištinske vlasti krenule "u neku samostalnu avanturu" i da niko ne može ni da pretpostavi dokle će se s tim u vezi stići.

foto: Zoran Šaponjić

U pogledu funkcionisanja CEFTA, kaže, napravljena su tri koraka unazad, umesto da se ide ka stvaranju zajedničkog ekonomskog prostora, što je u skladu sa Berlinskim procesom i nizom dogovora iz prethodnih godina.

"Mi smo krenuli u rikverc. Ovo teško da je više zajednički ekonomski prostor".

Kaže da su potezi Prištine unazadili odnose u regionu, jer postoje "separatni dogovori", između Prištine i Albanije, te da je reč o uvođenju "barikada", a ne barijera.

"Ovo svakako nije korak koji vodi ka normalizaciji, stabilizaciji prilika i ostvarivanju ideja za koje smo se svi obavezali kroz potpisivanje i Briselskih i Berlinskih dogovora koji su u toku".

Ukazuje i na, kako kaže, paradoks da je pre dva dana ministar finansija Albanije otvoreno rekao da ne podržava uvođenje taksi od 100 odsto.

"Dva dana posle toga, premijer (Albanije) kaže ne samo da podržava nego će sada da predloži nešto novo, '100 posto za sever, a nula posto za južni deo Kosova'. Sve presedan za presedanom", poručuje Ljajić.

"Vidi se da tu suštine nema, osim ove političke poruke, koja može da bude jako opasna", upozorava ministar i dodaje: "Ovo je poruka koju oni šalju ne nama, nego Briselu: "Ako nema vizne liberalizacije, ako nema ubrzanog puta za Kosovo, ubrzanog puta Albanije ka EU, onda mi imamo alternativu, onda ćemo mi da se ujedinimo, pa onda vi vidite šta ćete sa nama".

foto: AP

Ljajić smatra da je u pitanju "oprobani recept" konstantne pretnje, odnosno da Priština, kako kaže, misli da će uspeti da uplaši Evropsku uniju idejom o menjanju granica, a da za uzvrat očekuju da bi mogli da dobiju neke povlastice i privilegije.

"Ovo je ta vrsta poruke. Okreni-obrni, Evropska unija je na potezu", poručuje Ljajić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...