KONAČNO SE OGLASILA I AMERIKA: Državni sekretar Majk Pompeo pozvao vlast u Prištini da ukine takse na robu iz Srbije i BiH
Foto: AP

Stejt department o sramnim merama prištine

KONAČNO SE OGLASILA I AMERIKA: Državni sekretar Majk Pompeo pozvao vlast u Prištini da ukine takse na robu iz Srbije i BiH

Politika -

Pompeo je u razgovoru s takozvanim "kosovskim predsednikom" Hašimom Tačijem u ponedeljak pozvao da takozvano "Kosovo" iskoristi jedinstvenu priliku da postigne "istorijski dogovor" o normalizaciji odnosa sa Srbijom u okviru dijaloga pod okriljem Evropske unije

VAŠINGTON - Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je kosovske vlasti da ukinu takse za robu iz Srbije i BiH, saopštio je danas Stejt department.

Pompeo je u razgovoru s takozvanim "kosovskim predsednikom" Hašimom Tačijem u ponedeljak pozvao da takozvano "Kosovo" iskoristi jedinstvenu priliku da postigne "istorijski dogovor" o normalizaciji odnosa sa Srbijom u okviru dijaloga pod okriljem Evropske unije.

"On je pozvao kosovske vlasti da ukinu takse na uvoznu robu iz Srbije i BiH i da sarađuju sa Srbijom da se izbegnu provokacije i da se smanje tenzije", navodi se u saopštenju.

Američki državni sekretar je rekao da je normalizacija odnosa tzv. "Kosova" i Srbije jedini put za "dalje integracije obe zemlje u zapadnu zajednicu država" i dodao da su SAD spremne da pomognu i podrže obe stane da postignu trajno rešenje.

Pompeo je potvrdio američku podršku "suverenom, nezavisnom Kosovu, potpuno integrisanom u međunarodnu zajednicu", navodi se u saopštenju.

Tači je posle sastanka rekao da je s Pompeom razgovarao o bilateralnim, regionalnim i širim pitanjima i da je dobio podršku od državnog sekretara SAD za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma u dijalogu sa Srbijom, saopštio je kabineta tzv. "kosovskog predsednika".

"SAD podržavaju Kosovo u postizanju sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom koji otvara put medjusobnom priznanju i učlanjenju Kosova u NATO, EU i UN", rekao je Tači.

On je rekao da je podrška SAD ključna za postizanje sporazuma i stvaranja većeg unutrašnjeg konsenzusa na Kosovu.

"Zajednički je zaključak da ako ne iskoristimo ovaj istorijski trenutak, rizikujemo da udjemo u opasan ciklus ne samo na Kosovu nego i u regionu. Zato jedini način da jednom za svagda zatvorimo pitanja Balkana jeste postizanje konačnog sporazuma izmedju Kosova i Srbije“, rekao je takozvani "kosovski predsednik".

Tači se zahvalio američkom državnom sekretaru za podršku administracije predsednika Donalda Trampa i istorijsku podršku koju je narod tzv. "Kosova" dobio od američkog naroda.

Tači je rekao da se takodje razgovaralo i o novom mandatu kosovskih bezbednosnih snaga, kao multietničkih snaga, o regionalnoj saradnji i evroatlanskoj perspektivi tzv. "Kosova".

Tokom posete SAD Tači će se susresti sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom, kao i s bivšim američkim predsednikom Džordžom Bušom, kao i uticajnim kongresmenima i senatorima.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track