Najnovije vesti

ANA BRNABIĆ REAGOVALA ZBOG KRŠENJA SPORAZUMA: Srbija podnela zahtev CEFTA zbog mera Prištine! AKO SE PROBLEM NE REŠI, TUŽBA!
Foto: Beta/Miloš Miškov

KORAK KA REŠAVANJU PROBLEMA

ANA BRNABIĆ REAGOVALA ZBOG KRŠENJA SPORAZUMA: Srbija podnela zahtev CEFTA zbog mera Prištine! AKO SE PROBLEM NE REŠI, TUŽBA!

Politika

Premijerka Srbije Ana Brnabić obavestila je večeras građane Srbije da je u ime Vlade, a u skladu sa CEFTA sporazumom, poslala formalni zahtev Sekretarijatu te institucije za direktne konsultacije u okviru zajedničkog komiteta.

"Oni od sutra, od primanja zahteva, imaju rok od 90 kalendarskih dana da reše problem koji je Priština napravila direktnim i nedvosmislenim kršenjem sporazuma u direktnim konsultacijama", objasnila je Brnabić novinarima.

Inače 90 dana je rok koji je već određen sporazumom i zakonom.

Ona je najavila da će, ukoliko se ne pokrenu zajedničke konsultacije ili ne reši problem u narednih 90 dana, Srbija u skladu sa CEFTA sporazumom pokrenuti postupak pred Arbitražnim sudom.

Zahtev je poslat, osim Sekretarijatu CEFTA, i UNMIK-u kao potpisniku za teritoriju Kosova i Metohije, te generalnom sekretaru UN.

"Kao strana koja u potpunosti poštuje i uvek je poštovala sporazum sa pravom očekujemo brzu reakciju Sekretarijata i UNMIK misije. Svim našim građanima i međunarodnim partnerima poručujemo da ćemo nastaviti da se borimo protiv kršenja međunarodnih ugovora i sporazuma svim pravnim mehanizmima poštujući međunarodno pravo i evropske vrednosti", kazala je premijerka.

Napomenula je da Srbija neće nasedati na provokacije i neće uvoditi kontramere, a nastaviće da sarađuje sa partnerima u regionu, pre svega BiH, koja je takođe pogođena nerazumnim merama Prištine.

"Radićemo sve da bi se stvari vratile u normalu, da bi se izbegla preteća humanitarna kriza i svaka dalja diskriminacija srskog naroda", naglasila je.

Brnabić je najavila da će Vlada izveštavati građane o svim daljim koracima koje će preduzimati Srbija.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...