JEREMIĆ NA SUDU U NJUJORKU PRIZNAO: Povezao sam Houa sa  visokim diplomatama i otvorio mu vrata za CEFC
Foto: Profimedia, Dragan Kadić

PRENOSI AP

JEREMIĆ NA SUDU U NJUJORKU PRIZNAO: Povezao sam Houa sa visokim diplomatama i otvorio mu vrata za CEFC

Politika -

Vuk Jeremić svedočio je u utorak na suđenju Patriku Hou, biznismenu koji je optužen za pranje novca u vrednosti od 2,9 miliona dolara, ali i korupciju, javlja AP.

Jeremić je pred porotom u Njujorku rekao da je on povezao Houa sa visokim zvaničnicima u nekoliko zemalja i otvorio mi diplomatska vrata za kompaniju CEFC (Čajna enerdži fand komitiju -China Energy Fund Committee - CEFC), kako bi širila svoje poslovanje na čitavu planetu.

Jeremić je svedočio drugog dana procesa honkoškom biznismenu u procesu koji se vodi pred sudom na Menhetnu u Njujorku.

foto: Silk Road Forum

Ho je bivši sekretar unutrašnjih poslova kineske provincije Hong Kong. On je pred sudom negirao krivicu za zaveru, pranje novca i kršenje Zakona o međunarodnim koruptivnim praksama.

Između ostalog, podseća AP, Ho je optužen za davanje dva miliona dolara predsedniku centralnoafričke države Čad Idrisu Debiu zarad realizacije poslovnih namera CEFC-a. Hoovi branioci tvrde da su isplate bile dobrovoljne, legalne i potkrepljene adekvatnim dokumentima.

Osim Hoa, sud u Njujorku za podmićivanje optužuje i Sama Kutesa, ministra inostranih poslova istočnoafričke države Uganda, takođe poput Jeremića, bivšeg predsednika Skupštine UN tokom 2014. i 2015. godine.

Kurir.rs/ AP

Foto: AP i Dragana Udovićič

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track