PREDLOG BUDŽETA PRED POSLANICIMA: Rasprava o Predlogu zakona o budžetu za 2019. godinu i setu poreskih zakona
Foto: Printscreen

Skupština Srbije

PREDLOG BUDŽETA PRED POSLANICIMA: Rasprava o Predlogu zakona o budžetu za 2019. godinu i setu poreskih zakona

Politika -

U Skupštini je počela rasprava o Predlogu zakona o budžetu za 2019. godinu i setu poreskih zakona. Budžetom su predviđeni ukupni prihodi od 1.246,2 milijarde dinara i rashodi u visini od 1.269,1 milijardu dinara. Predlog obrazložio ministar finansija Siniša Mali.

13.00 – Donošenje novog zakona o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti potrebno je da bi se uredila ta oblast, jer je prethodni zakon zastareo, a u međuvremenu se na tom polju mnogo toga promenilo, izjavila je danas predsednica Narodne skupštine Maja Gojković.

12.15 – I ministri Mladen Šarčević i Branko Ružić obrazložili su predloge zakona iz svojih resora. Šarčević je istakao značaj Fonda za nauku, dok je Ružić rekao da je cilj predloženih zakonskih rešenja iz resora državne uprave i lokalne samouprave da se postigne još jedan korak napred ka brzoj, ljubaznoj, modernoj upravi.

11.40 –Mali je predstavio i set poreskih zakona, među kojima su izmene i dopune Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Kao ključne izmene, Mali je naveo smanjenje stope doprinosa za osiguranje za slučaj nezaposlenosti, sa 1,5 odsto na 0,75 odsto.

11.00 – Ministar Siniša Mali obrazlaže predlog budžeta pred poslanicima. Projektovan je realni rast BDP-a od 3,5 odsto i prosečna inflacija 2,3 odsto, rekao je Mali.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će budžet za 2019. godinu kao i set reformskih zakona doprineti daljem podizanju životnog standarda, privrednom rastu i još intenzivnijem napretku Srbije.

Ministar odbrane, Aleksandar Vulin zahvalio je poslanicima na podršci povećanju zarada i budžeta za vojsku, kao i za policiju i pripadnike BIA, odnosno za ceo bezbednosni sistem i apelovao da se celokupna rasprava o budžetu zadrži u ekonomskim okvirima.

"Ali, ovde smo, nažalost, opet čuli kako se govori da im se povećavaju plate, jer će 'čuvati režim'", primetio je Vulin na sednici Skupštine Srbije.

Predloženi budžet za 2019. godinu odlično je planiran u datim okolnostima i važno je da smo počeli da trošimo koliko zarađujemo, ocenio je generalni direktor "Srbijagasa" i poslanik SPS-a Dušan Bajatović.

"Najzad smo počeli da trošimo koliko zarađujemo, a mana je ranije bila što smo trošili više nego što zarađujemo. Sistemske mere koje će se preduzeti iduće godine govore da je država najveći investitor i ovaj budžet u datim okolnostima odlično je planiran", rekao je Bajatović u Skupštini Srbije.

Poslanik na listi SDS Miroslav Aleksić izjavio je da ta lista neće glasati za Predlog budžeta.

"Čuli smo od ministra Siniše Malog da je budžet razvojni, ja bih rekao da je predizborni", ocenio je Aleksić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track