Najnovije vesti

HAPSE SVE LOPOVE NA FUNKCIJAMA! Političari će sad da dokažu: Odakle kuće, stanovi, BESNI automobili, satovi...
Foto: Shutterstock

NEMA VIŠE "TO MI JE OD ŽENE, KUPIO MI SESTRIĆ"...

HAPSE SVE LOPOVE NA FUNKCIJAMA! Političari će sad da dokažu: Odakle kuće, stanovi, BESNI automobili, satovi...

Politika

Zakon o poreklu imovine ispitivaće imovinsko stanje svih sadašnjih i bivših političara, direktora i opštinara koji su bili na položaju tokom poslednjih 10 godina i u tom periodu je stekli

Mnoštvo sadašnjih, ali i bivših državnih funkcionera, političara, poslanika, opštinara i direktora javnih preduzeća upalo je u paniku nakon što su iz Kurira saznali da će do 15. januara 2019. biti usvojen zakon o poreklu imovine, po kojem će napokon morati da objasne kako su stekli bogatstvo!

Ovaj zakon će ispitivati imovinu političara i državnih funkcionera deset godina unazad, što znači da će i svi oni koji su bili na funkcijama od 2009. godine morati da dokažu da li su sve stekli na legalan način, saznaje Kurir.

- Ukoliko se utvrdi nesrazmera između nečijeg načina života i prihoda, ta osoba će morati da objasni kako je stekla novac. Neki korumpirani sadašnji, ali i bivši funkcioneri su sada u neviđenom strahu jer su svesni da će morati da kažu kako su preko noći, najčešće otkad su počeli da se bave politikom, stekli avione i kamione - kaže izvor Kurira i dodaje:

Otkud besni automobili

- Građani su se godinama pitali kako neki funkcioneri dobijaju zvaničnu platu oko 1.000 evra, a žive u vilama na Dedinju, voze besne automobile, dok im na ruci blistaju „roleksi“! E pa sad će morati da objasne kako... U javnosti se godinama priča da su se neki političari obogatili na funkcijama, a sada će to moći i da se dokaže.

- Ideja je da država dokaže da funkcioneri poseduju neku imovinu, a onda će oni morati da objašnjavaju odakle im. Mora da postoji neki dokaz kako je sve stečeno. Proveravaće se i imovina srodnika funkcionera, tako da više neće moći da prođe ona priča „ma to mi je od žene“ ili „sestrić mi je kupio“! Takođe, ako neko ne uspe da dokaže poreklo novca i ako se utvrdi da je imovina stečena korupcijom, uzimanjem mita, trgovinom uticajem ili ako je došlo do utaje poreza, svi oni biće uhapšeni i procesuirani - kaže naš izvor.

Ne plaše se

Ipak, većina funkcionera koje smo pozvali rekla nam je da podržava donošenje ovog zakona. Tako je direktor „Koridora Srbije“ Zoran Babić kazao da nema čega da se plaši i da je uvek za institucionalnu proveru lične imovine i poslovanja.

- Tom kontrolom trebalo bi da budu obuhvaćeni svi, naročito oni koji su od trgovaca žvakama postali najveći medijski tajkuni tokom mandata gradonačelnika poput Dragana Đilasa ili Vuka Jeremića, koji se bavio koječime po svetu. Svi bez izuzetka morali bi da budu provereni - kaže Babić za Kurir.

Ministarstvo pravde

DRAKONSKI POREZI NA NEZAKONITO STEČENU IMOVINU

U Ministarstvu pravde objašnjavaju da ovaj zakon treba da omogući unakrsnu proveru imovine i prihoda neke osobe i da ustanovi da li postoji nezakonito sticanje bogatstva.

- Članovi radne grupe, koji dolaze iz redova ministarstava pravde i finansija i Poreske uprave, nalaze se u finalnoj fazi izrade nacrta teksta zakona. Naš cilj, kao i cilj cele Vlade, jeste da Srbija dobije kvalitetan i primenljiv zakon koji će znatno unaprediti borbu protiv sive ekonomije i finansijskog kriminala i dati državi efikasan mehanizam da utvrdi da li se neko nezakonito bogatio, a ako jeste, da imovinu koja je nezakonito stečena drakonski oporezuje - rečeno je u Ministarstvu pravde.

REAGOVANJA

foto: Beta

Branko Ružić, ministar u vladi Monaški miran

Uvek sam podržavao donošenje takvog zakona. Vladavina prava i poštovanje zakonskih akata je obaveza svih građana, u ovom slučaju državnih funkcionera. Monaški spokojan, kao i uvek dosad kada su mi postavljana pitanja te vrste.

foto: Beta

Zoran Drobnjak, direktor „Puteva“

Nemam imovinu, tek dva stančića

Nemam nikakav problem s tim zakonom. A i nemam nikakvu imovinu. Imam stan od 85 kvadrata u Beogradu, stančić od 48 kvadrata na Zlatiboru, porodičnu kuću u Čačku. I to je to. Nemam ništa sa strane.  

foto: Dragan Kadić

Dušan Bajatović, direktor „Srbijagasa“ Stalno sam pod lupom

Sa zadovoljstvom ću glasati za taj zakon. Stalno sam pod lupom, nemam problem ni sa jednom proverom, pa ni sa proverom imovine.  

foto: Marina Lopičić

Vladan Zagrađanin, poslanik SPS Apsolutna podrška

Zakon o poreklu imovine se najavljuje već punih 18 godina i moram prvo da kažem da je tek ova vlada načinila neke konkretne korake na izradi tog zakona. Apsolutno podržavam da se taj zakon nađe pred poslanicima i da se nakon usvajanja dosledno sprovodi na svim nivoima.  

foto: Nebojša Mandić

Igor Bečić, poslanik SNS Nemamo razloga za strah

Ni ja koji sam na javnoj funkciji preko 20 godina, a siguran sam da ni većina mojih kolega iz SNS koji su na javnim funkcijama, nemaju razloga da ne podrže u parlamentu ovo zakonsko rešenje. Za razliku od nekih bivših članova vlasti, nemamo razloga za strah. Naša imovina je i do sada bila transparentna.  

foto: Printscreen

Mahmud Bušatlija, ekonomista Moraju sve da dokažu

Ne znam koliko takav zakon u Srbiji može da funkcioniše jer je teško odrediti od kog vremena treba da se ustanovljava poreklo imovine. Poreski sistem mora da bude stalan i da kontroliše sve građane, uključujući političare, funkcionere i tajkune. Oni koji imaju imovinu moraju da dokažu kako su došli do nje.  

foto: Beta

Nemanja Nenadić,

Transparentnost Srbije važno je videti šta je novo

Pretpostavljam da će ovaj zakon doneti korist, ali je vrlo važno da se nacrt nađe na javnoj raspravi što pre, jer je važno videti koji su to noviteti. Veoma je važno videti šta novo donosi ovaj zakon.

Kurir / J. Pronić - B. Bojić 

Foto: Shutterstock

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...