GLAVNI ODBOR DEMOKRATSKE STRANKE Lutovac: Bez DS nikad nije bilo promena na bolje
Foto: Marina Lopičić

demokrate na okupu

GLAVNI ODBOR DEMOKRATSKE STRANKE Lutovac: Bez DS nikad nije bilo promena na bolje

Politika -

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je danas da su promene Ustava Srbije koje se predlažu iz oblasti pravosuđa pokušaji da se i dalje politički utiče na sudsku vlast.

Lutovac je u obraćanju na sednici Glavnog odbora DS rekao da aktuelna vlast "fingira" reformu pravosuđa zbog potrebe komunikacije sa EU, a ne potrebe ovog društva da ima nezavisnu sudsku vlast. On je kazao da sudska vlast u Srbiji nije treća grana vlasti i da ustavni amandmani koji je sačinilo Ministarstvo pravde nisu oni koji će učiniti sudstvo nezavisnim.

"To su pokušaji da se i dalje utiče na sudsku vlast političkim putem i pokušaj da se fingira reforma zbog potrebe komunikacije sa EU, a ne potrebe ovog društva da ima sudsku vlast, jer demokratsko društvo počiva na nezavisnom pravosudju", kazao je Lutovac.

On je rekao da je republički parlament potpuno devastiran i da je instrument izvršne vlasti, umesto da bude kontrolor te izvršne vlasti.

"Skupština ne donosi zakone, nego ih samo proglašava parlametarna većina. To ponižavanje parlament nije slučajno jer autokrate žele da pokažu da izmedju njih i naroda ne postoji ništa, da nema institucija, a da i ako postoje su nebitne, a bitna je samo relacija izmedju autokrate i naroda", ocenio je Lutovac.

On je naveo i da je u Srbiji na snazi politički sistem vladavine jednog čoveka, koji je uzurpirao sve državne i institucije i zarobio državu i društvo. Lutovac je kazao da je potrebna borba protiv ove vlasti i istakao da je DS oduvek baštinila vrednosti slobode, pravde, tolerancije, jednakosti i solidarnosti i bila avangarda, nekada sa većom nekada manjom podrškom, ali da bez nje političke i društvene promene na bolje nisu mogle da se dese.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track