U HAGU NEMA BOGA, NEMA PRAVDE: Srbe klali i vadili im oči a niko nije osuđen!
Foto: AP/Darko Vojinović, AP/Peter Dejong

DVOJAKI ARŠINI

U HAGU NEMA BOGA, NEMA PRAVDE: Srbe klali i vadili im oči a niko nije osuđen!

Politika -

Uprkos brojnim dokazima i svedočenjima o zverstvima Bošnjaka nad srpskim civilima tokom devedesetih, Hag je pred tim zatvorio oči i doneo presudu u samo jednom slučaju, i to kaznom od samo 33 godine

Presuda bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću ponovo je pokazala da u Hagu nema pravde za Srbe.

foto: Tanjug/AP/Peter Dejong

Dok je Karadžić dobio doživotni zatvor zbog zločina nad Bošnjacima, s druge strane, zločinci među Bošnjacima prošli su gotovo nekažnjeno. Uprkos brojnim dokazima i svedočenjima o zverstvima nad srpskim civilima tokom devedesetih, Hag je pred tim zatvorio oči i doneo presudu u samo jednom slučaju - logor Konjic, za šta su kažnjena dvojica Bošnjaka kaznom od ukupno 33 godine.

Nekažnjena zverstva

Srpske žrtve nisu dočekale pravdu za mnoga ubistva, silovanja, iživljavanja, sakaćenja i ostale brutalnosti bošnjačkih zlotvora, među kojima je najsvirepiji bio komandant Armije BiH Naser Orić. Ti zločini su bili toliko brutalni da se išlo čak i do vađenja očiju i urezivanja krstova po telu.

Advokat Toma Fila jedan je od onih koji za Haški sud otvoreno kaže da je „nakaza od suda“. On objašnjava da su osuđeni zločinci među Hrvatima i Bošnjacima samo izuzetak u haškoj praksi.

foto: Zorana Jevtić

- Ako govorimo o Bošnjacima osuđenim u Hagu za zločine nad Srbima, postoji samo jedan slučaj, i to logor Konjic. Za te zločine su osuđeni trojica Bošnjaka i jedan Hrvat. Ni među hrvatskim osuđenicima nema mnogo onih koji su odgovarali za zločine nad Srbima. To se svodi na izuzetak. Zbog svega toga Haški sud će istorija smatrati sramotom. Tražiti od Haga pravdu isto je kao da uđete u javnu kuću i tražite nevinu devojku. Eto, to je Haški tribunal - ocenio je Fila.

Opstrukcija u tužilaštvu

Advokat Tomislav Višnjić kaže za Kurir da je Haški tribunal vršio selektivna optuženja.

foto: Printscreen Sputniknews.com

- Selektivno su vodili istrage. Recimo, protiv Nasera Orića tri ili četiri puta su menjali kompletne istražne timove, što znači da sve što su prethodni skupljali, novi su morali da kreću od nule. Sva opstrukcija koja je postojala u krivičnom gonjenju obavljala se u tužilaštvu - tvrdi naš sagovornik.

foto: Profimedia

On objašnjava i da su trojica Bošnjaka bila osuđena za zločine nad Srbima na početku rada Tribunala. - Haško tužilaštvo se posle toga fokusiralo na istrage protiv Srba.

I predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je posle najnovije presude Karadžiću poručio da je nemoguće da je samo jedna strana kriva:

foto: Kurir / Ana Paunkovic

- Optuženo je političko i vojno rukovodstvo RS, a ratni komandant Srebrenice Naser Orić, o čijim su zverstvima snimani filmovi, oslobođen je.

Podsetimo, jedini Bošnjaci koji su osuđeni u Hagu za zločine protiv srpskih civila su Zejnil Delalić, Hazim Delić i Esad Landžo, a sa njima i Hrvat Zdravko Mucić. To je bila prva presuda u procesu sa više optuženih i izrečena je 16. novembra 1998. zbog zločina nad Srbima u logoru Ćelebići kod Konjica. Delić je osuđen na 18 godina, Esad Landžo na 15 godina, a Zdravko Mucić na devet godina zatvora, dok je Delalić oslobođen usled nedostatka dokaza.

Mršave šanse OSUĐENI NEĆE ROBIJATI U SRBIJI

foto: Zorana Jevtić

Šanse da srpski osuđenici služe svoje zatvorske kazne u Srbiji su minimalne, a da sud to dozvoli visokorangiranim zatvorenicima su nikakve, saznaje Kurir. Naš izvor blizak Haškom tribunalu objašnjava da su naši zvaničnici, koji su to u nekoliko navrata tražili za svoje državljane, odbijeni i zbog formalnih prepreka, ali i zbog političkih razloga: - Za to bi morala da se promeni preporuka generalnog sekretara UN, ali je Srbiji jasno rečeno da to, i bez te prepreke, nikad neće biti omogućeno zbog statusa heroja koji u Srbiji imaju gotovo svi haški optuženici.

Veliki skandal u sudnici ORIĆEV PAJTOS TAJNO SNIMAO PRESUDU

foto: Printscreen Youtube

Nihad Aličković, glavni aktivista organizacije Anti-Dejton, poznate po tome što je organizovala napade na predsednika Srbije u Potočarima, prekršio je pravila Tribunala i na svom Fejsbuku emitovao uživo izricanje presude Karadžiću.

IGRALI FUDBAL ODSEČENIM GLAVAMA

Po zločinima nad Srbima u BiH, „najčuveniji“ je ratni komandant Armije BiH Naser Orić, koji je prošao nekažnjeno. Ovo su samo neki od najbrutalnijih zločina njegove jedinice:

  • Svedok Ibran Mustafić kaže da je Orić lično izvadio oči i zaklao sudiju u Srebrenici Slobodana Ilića
  • Samir Avdić tvrdi da su on i saborci pod Orićevom komandom ubili 44 Srbina: „Znam lično da su Orić i jedan po nadimku Kezo iz Glogove tada zaklali pet zarobljenih Srba. Od odsečenih glava napravili su dva gola, a onda su igrali fudbal. Bila je masa naših vojnika koji su to videli“
  • Prilikom napada na srpsko selo Kravica i okolna sela na Božić, 7. januara 1993, ubijeno je 75 Srba
  • Orićeve horde ubile su dečaka Slobodana Stojanovića (11), koji je pronađen sa šest izbijenih zuba, razrezanim trbuhom u obliku krsta i rukama odsečenim do lakata
  • Orićevi vojnici ubili su i šestogodišnjeg Aleksandra Dimitrijevića iz Skelana i njegovog rođenog brata Radisava
  • U napadu na selo Voljavicu Orićeva jedinica zarobila je desetak devojaka, starosti do 25 godina, koje su prvo celu noć silovali, a zatim i ubili.

Zločine su pravile i jedinice pod komandom Atifa Dudakovića, kao i jedinice Armije BiH, u kojima su služili mudžahedini

foto: Printscreen YouTube
  • U nastavku akcije „Oluja“, 16. i 17. septembra 1995, u opštinama Petrovac, Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most i Ključ ubijeno je oko 870 srpskih civila i 400 vojnika, a spaljeno više od 30 sela
  • Na tom području nađena je 21 masovna grobnica Srba, koje su ubili pripadnici Petog korpusa Armije BiH
  • Niko nije odgovarao za zversko odsecanje glave Radetu Rogiću, koje je dokumentovano na video-snimku
  • Na jednoj od fotografija vidi se mudžahedin Halil Abdul Aziz, koji drži odsečenu glavu Srbina Blagoja Blagojevića
  • Na Crnom vrhu kod Teslića glave su odrubljene i Brani Đuriću i Nenadu Petkoviću
  • U mestu Stog, u Vozućoj, pronađena su tela 21 ubijenog Srbina. Njih 17 bilo je bez glave.
foto: Kurir

U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA PROČITAJTE:

Kurir u kafani "Luda kuća" gde je sedeo Karadžić

Pili smo s Radovanom, ne bismo ga izdali

Opšte rasulo u Pokretu slobodnih građana

Đilasovci zaratili zbog Radovana Karadžića

Ljubavna saga koja trese Srbiju

Sestra: Ako Milijana uđe u rijliti, otac će nam umreti:

Ministar Goran Trivan predlaže

Srbija bez uvoza auta starijih od deset godina

Sraman potez majke iz Smedereva

Ostavila bebu u taksiju i pobegla!

Kazna glumca ne sprečava d aradi

Goran Jevtić može da igra predstave s nanogicom

Pevačica na ivici nervnog sloma

Severina nema nastupe, ostala bez 70.000 evra

Vuk Mob o brojnim temama

Slao sam Dari poruke, ali je matora za mene

Fudbaler verio devojku

Ženi nam se Mitrogol!

Ne propustite

DANAS U KURIRU POKLON IKONA SVETIH 40 MUČENIKA SEVASTIJSKIH U ZLATOTISKU SA MOLITVOM: Ovaj praznik u narodu je poznat kao Mladenci

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Svetih 40 mučenika sevastijskih - u narodu poznat kao Mladenci.

Mladenci su posvećeni uspomeni na stradanje Svetih četrdeset vojnika, mladića, jednog puka u gradu Sevastiji, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo uprkos izričitoj carevoj zabrani. Svi su bili vojnici u rimskoj vojsci i verovali su u Isusa Hrista.

Zbog svoje vere, ovi hrabri hrišćani su najpre bičevani, a zatim i bačeni u tamnicu. Ubrzo su izvedeni pred vojni sud. Pogubljeni su bacanjem u jezero nadomak grada. Praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom u spomen na njih.

Na ovaj dan se proslavljaju mladenci jer su stradalnici bili mladići. Dvadeset drugi mart je posvećen njima i zbog venaca kojima su mučenici ovenčani (venčani) ljubavlju Hristovom.

Ovaj praznik proslavljaju supružnici u prvoj godini braka, tačnije, oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine.

Na taj dan mladenci u svoj dom primaju goste, koji im donose poklone, a mlade domaćice pokazuju svoje umeće i spretnost.

Mladenci su praznik sa mnogo običaja u srpskom narodu. Na ovaj dan žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići, i simbolizuju dug, srećan i sladak život. Mladenčići se premazuju medom, domaćice ih nude deci i svima koji dođu u kuću pre podne.

Posećivanje mladenaca i donošenje poklona običaj je modernih dana, koji je nastao u gradu, ali ga je i selo veoma brzo prihvatilo. Smatra se da bi na Mladence trebalo da dođu svi oni koji su bili na svadbi, ali ipak tog dana u goste dolazi samo najuža porodica i prijatelji.

foto: Kurir

(Kurir.rs/Ivana Kljajić /Foto: AP/Darko Vojinović, AP/Peter Dejong)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja