ODAKLE TI, BRE, OVOLIKE PARE? BAHATO! Bivši direktor Koridora napravio sebi zgradu od TRIDESET MILIONA EVRA!
Foto: Nemanja Pančić, Nemanja Nikolić

ŠOKANTNO

ODAKLE TI, BRE, OVOLIKE PARE? BAHATO! Bivši direktor Koridora napravio sebi zgradu od TRIDESET MILIONA EVRA!

Politika -

Luksuzna zgrada kod Hrama Svetog Save pripada familiji Đurović. Ima ogromne stanove, lokale i garaže. Nekretnine se vode na Dmitra Đurovića i na njegovog brata i sinovce

U samom srcu Vračara, na najatraktivnijoj lokaciju u Beogradu, bivši direktor „Koridora Srbija“ Dmitar Đurović sagradio je luksuznu zgradu od pet spratova, koja vredi neverovatnih 30 miliona evra!

Na ovoj lokaciji kvadrat ko[ta najmanje 4.000 evra
Na ovoj lokaciji kvadrat ko[ta najmanje 4.000 evrafoto: Nemanja Nikolić/printscreen

U modernoj građevini, celoj od stakla, u Ulici Bore Stankovića, tik do Hrama Svetog Save, ima devet ogromnih stanova, četiri poslovna prostora i 28 garaža, a samo jedan kvadratni metar stana vredi najmanje 2.500 evra, dok za izdavanje jednog poslovnog prostora vlasnici svakog meseca dobiju oko 7.000 evra. Procene su da tako Đurović i njegova porodica, samo od izdavanja, mesečno zgrću čak 40.000 evra, što je svota za koju čovek s prosečnom platom u Srbiji radi skoro celu deceniju.

Na sajtu Republičkog geodetskog zavoda, u e-katastru, jasno se vidi da su vlasnici parcele, stanova i lokala članovi porodice Đurović.

Popis nekretnina familije Đurović u zgradi kod Hrama
Popis nekretnina familije Đurović u zgradi kod Hramafoto: Printscreen

Rođeni brat Dmitra Đurovića Žarko Đurović ima poslovni prostor i sedam garaža, njegov sin Darko četiri stana, dva poslovna prostora i 11 garaža, drugi sin Nikola ima jedan stan i dve garaže, dok se na Dmitra Đurovića vode jedan poslovni prostor i dve garaže. Prethodno su prodata četiri velika stana, ali u katastru ne piše na koga su se stanovi vodili i ko je uzeo novac od prodaje.

Popis nekretnina familije Đurović u zgradi kod Hrama
Popis nekretnina familije Đurović u zgradi kod Hramafoto: Printscreen

Porodični plac

Ne može da se ne nametne pitanje odakle nekome novac da kupi plac i sagradi ovako vrednu zgradu. Upravo to smo i pitali bivšeg javnog funkcionera i člana Srpske napredne stranke Dmitra Đurovića. - Kome sam toliko interesantan kad se više ne bavim politikom, nisam javni funkcioner, nisam više u „Koridorima Srbije“! Taj plac su još 1976. godine moji roditelji kupili za našu porodicu i za mog najstarijeg brata Žarka. Kupljen je od privatnog lica i postoje svi ugovori i dokumenta, koje vam nudim na uvid. Proceduru za zidanje zgrade smo započeli 2006. godine, a dozvole smo dobili 2008, kad je i krenula gradnja. Toliko se dugo gradilo da su zgradu prozvali „Skadar na Bojani“. Završena je 2012. godine, a tek posle toga je Srpska napredna stranka došla na vlast i ja sam postao direktor „Koridora Srbije“ - kaže Đurović.

foto: Printscreen

Dodaje da su neki stanovi prodati, a da za sve što njegova porodica izdaje ima ugovore i uredno plaća porez državi.

- Nema ni govora da mesečno za izdavanje moja porodica dobija 40.000 evra, nije ni pola od toga. Ja sam Agenciji za borbu protiv korupcije na vreme prijavio da sam ugovorom o poklonu dobio poslovni prostor, a mogao sam da čekam i da mi istekne mandat, da mi brat to prebaci, ali nisam. Upravo zato što nemam šta da skrivam - kaže Đurović.

foto: Printscreen

Ostalo od oca

Na pitanje odakle porodici novac da kupi plac i sagradi ovoliko zdanje, on odgovara: - Kad je moj otac kupio plac, njegova vrednost je bila dva stana na području Banjice i Miljakovca. Moj otac je završio pravni i ekonomski fakultet, godinama je bio na rukovodećem mestu, a u to vreme je bio direktor firme „Elektrolivnice“. Koristio je i kredite, nikad nije imao ni saobraćajni prekršaj, a kamoli nešto drugo - navodi Đurović.

Lična karta

Dmitar Đurović

rođen: 1962. godine u Prištini obrazovanje: Fakultet za uslužni biznis u Novom Sadu karijera: od 1983. godine posluje u privatnom sektoru, bio je vlasnik i direktor više kompanija u zemlji i inostranstvu, direktor „Koridora“ od 2012. do 2016. godine, kad je tamo kratko bio i savetnik. politička aktivnost: od 2012. godine je član Srpske napredne stranke, obavlja funkciju koordinatora saveta Gradskog odbora SNS Beograd. Pre učlanjenja u SNS nije bio član nijedne političke opcije.

Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija POLICIJA MOŽE DA PROVERI POREKLO IMOVINE

foto: Fonet/Nenad Đorđević

Po aktuelnom zakonu, javni funkcioner je dužan da Agenciji za borbu protiv korupcije prijavi podatke o svojoj imovini, kao i imovinu svog bračnog partnera, ali ne i podatke o imovini rođenog brata, kaže za Kurir Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija. - Samim tim Dmitar Đurović nije prekršio pravilo, ali postavlja se pitanje koliko je taj mehanizam prijavljivanja imovine efikasan za prevenciju korupcije. Ne nešto naročito, pogotovo što se samo deo podataka objavljuje, odnosno imovinska karta bračnog druga nije javna. Đurović i njegovi rođaci mogu da budu predmet provera porekla imovine samo ako postoji sumnja na izvršenje nekih krivičnih dela, tada bi se uključili policija i drugi organi.

foto: Kurir

(Kurir.rs / Silvija Slamnig /Foto: Nemanja Nikolić, Nemanja Pančić)

DANAS U KURIRU PROČITAJTE JOŠ

* SPECIJAL KURIRA! PET NAJOPASNIJIH MAFIJA NA SVETU Meksička, italijanska, ruska, američka, albanska!

* VLADA POP POKUŠAO DA SAVLADA NAPADAČA! Popović gledao ubicu u oči, egzekutor izvadio hekler iz kese i počeo da puca, vlasnik „Havane“ ga jurio dok nije pao!

* ZOKO, ON BI ME UBIO, NE SMEM NI DA MISLIM O RAZVODU! Detalji svedočenja drugarice Jelene Marjanović!

* PANIKA U CENTRALNOM ZATVORU Ubica bebe pravio haos u zatvoru!

* CECA, MINI-INTERVJU: Muškarci ne smeju da mi priđu!

* ANTISRPSKA KOALICIJA! Priština otkrila plan udara na Beograd, cilj je nasilno oduzimanje Kosova

* BAKSUZ! SRBI IMAJU NOVI PETAK 13! Retrogradni Merkur izgovor za sve!

* NAJBOLJI FUDBALER SVETA DOLAZI U SRBIJU! Ronaldo u Beogradu * INTERVJU ĐORĐE MILOSAVLJEVIĆ, NAJTRAŽENIJI DOMAĆI SCENARISTA: "Koreni" su pobedili rijalitije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track