STOLTENBERG: Dijalog Beograda i Prištine jedini način da se reši kosovsko pitanje
Foto: Beta/Miloš Miškov

uzdržati se od provokativnih akcija

STOLTENBERG: Dijalog Beograda i Prištine jedini način da se reši kosovsko pitanje

Politika -

Generalni sekreretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je aktere dijaloga Beograda i Prištine da se uzdrže od provokativnih akcija i provokativne retorike u cilju smanjivanja tenzija i napretka.

"KFOR će nastaviti da obezbeđuje stabilnost i bezbednost kako bi došlo do napretka u pronalaženju političkog rešenja", poručio je Stoltenberg.

Stoltenberg je pred ministarski sastanak NATO, na kojem će u sredu 5. decembra zajedno sa šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini razmotriti situaciju na Zapadnom Balkanu, ponovio da Alijansa snažno podržava dijalog Beograda i Prištine.

On je ocenio da je dijalog jedini način da se reše otvorena pitanja.

"Nedavno sam posetio Beograd i jedna od mojih glavnih poruka bila je upravo važnost dijaloga Beograda i Prištine. Važno je da svi igrači uzdrže od provokativnih akcija i retorike, pokušaju da smanje tenzije i naprave progres", izjavio je Stoltenberg.

On je naglasio da će NATO nastaviti da bude prisutan na Kosovu dodajući da je KFOR važan za stabilnost i obezbeđivanje uslova za napredak u dijalogu o normalizaciji odnosa.

"KFOR će nastaviti da bude nepristrasan i pomagaće kao bi imali neophodnu stabilnost i bezbednost i kako bi došlo do napretka u naporima da se nađe političko rešenje", kaže Stoltenberg.

Na pitanje da li vidi potencijalne bezbednosne izazove prilikom primene eventualnog rešanja koje bi pretpostavljalo korekciju granica Stoltenberg je ponovio da NATO podržava dijalog i izrazio nadu da će strane biti u mogućnosti da nađu obostrano prihvatljivo rešenje.

Stoltenberg najavljujući razgovore ministara NATO članica i Federike Mogerini zaključio da je Zapadni Balkan od ključne strateške važnosti i za EU i za NATO.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track