VUČIĆ: Ako se Priština ne urazumi, posledice će biti katastrofalne
Foto: Kurir TV

ne pristati na ucene

VUČIĆ: Ako se Priština ne urazumi, posledice će biti katastrofalne

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će najavljeno formiranje Vojske Kosova i ne odustajanje od ukidanja takse za robu iz Srbije, imati katastrofalne posledice ako neko Prištinu ne urazumi u najkraćem mogućem roku.

Vučić je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da će sutra razgovarati sa predstavnicima Rusije, Kine i SAD i da će možda tražiti i sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj bi se govorilo o situaciji na Kosovu i Metohiji.

foto: Kurir TV

On je ponovio da Srbija neće pristati na ucene iz Prištine i da neće nikada priznati Kosovo kao nezavisnu državu.

Vučić je kazao da albanske vlasti na Kosovu, ni posle sastanka današnjeg sa predstavnikom EU za proširenje Johanesom Hanom, ne odustaju od povećanih taksi na koje inače nemaju pravo ni po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ni po CEFTA sporazumu čiji su potpisnici.

On je kazao da je formiranje Vojske Kosova, koje nije u skladu ni sa kosovskim ustavom, dovodi region u u najviši stepen opasnosti.

"To dovodi ceo region u najviši stepen opasnosti. Ti potezi albanskog ruskovodstva su ne samo neodgovorni već nas i dovode u najveću opasnost.

Čak ne želim da izgovorim šta je njihova namera i želja", rekao je Vučić. ; On je dodao da od sveta želi odgovor na pitanje "šta ako nekome od usijanih albanskih glava padne na pamet da pošalje vojsku na sever Kosova".

Vučić je rekao "neka razmisle svi oni koji podržavaju Prištinu" pre nego što se krene u nešto što može dovesti do katastrofe.

foto: Kurir TV

On je kazao da Srbija sve vreme radi na smirivanju tenzija i da želi da se pronadje neko rešenje. "Ja želim da im saopštim da Srbija neće priznati nezavisnost i da se sa Srbijom na takav način ne pregovara i ostaje samo još da nas sruše na ulicama", kazao je Vučić.

Onje kazao i da uvođenjem velikih taksi na robu iz Srbije neće imati veće posledice na srpsku privredu, već da oni to čine bi proterali srpsko stanovnišvo s Kosova On je dodao tome će Priština imati javno protivljenje mnogih, ali da suštinski niko ništa neće uraditi.

"Molim vas da se ni na koji način ne ponašamo kao Priština. Naše nije da pretimo, naše je da molimo", rekao je Vučić i dodao da Srbije neće dozvoliti "gaženje srpskog ponosa".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track