Najnovije vesti

HARADINAJ NAJAVLJUJE NOVO ZAOŠTRAVANJE: Reciprocitet prema Srbiji naredna mera Kosova
Foto: Reuters

sramno

HARADINAJ NAJAVLJUJE NOVO ZAOŠTRAVANJE: Reciprocitet prema Srbiji naredna mera Kosova

Politika

PRIŠTINA - Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je večeras izjavio da posle uvođenja takse od 100 odsto za robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine sledeći potez može biti "reciprocitet na ponašanja Srbije".

Haradinaj je rekao da uvođenje takse nije mera koju je izmislilo Kosovo i da su mere Prištine "najnormalnija moguća stvar".

foto: Reuters

"Taksu kao instrument koristio je predsednik SAD, Donald Tramp. To je poznat instrument, koristi se u mnogo država sveta. To je instrument koji nismo otkrili mi", kazao je Haradinaj za prištinsku televiziju Klan Kosova.

Kazao je da sledeći korak reciprocitet, ali je ocenio da je za sada uvozna taksa dovoljna mera.

Prema rečima kosovskog premijera, uvoz robe iz Srbije posle uvojenja taksi je "nula" i dodao da su odlučni da ne dozvole ulazak na Kosovo robe sa natpisom Kosovo i Metohija.

Haradinaj je naveo da je sa argumentima koji su doveli do uvođenja ove mere upoznao sve zemlje EU i da je kopiju tog pisma danas dao i evropskom komesaru za proširenje Johanesu Hanu.

"Johanes Han razume ne tako laku poziciju Kosova. Odluka koju je Kosovo donelo ima veliku težinu za (nas) i njena težina je prvi sto za kojim se razgovara o priznanju (Kosova). Tu se o tome može razgovarati", ocenio je Haradinaj.

foto: EPA

Kosovski premijer je rekao da ga ne mogu razočarati odluke o nedostatku ukidanja viza od strane EU i da će nastaviti da radi, iako kako je rekao to nikako nije dobar osećaj, ali se neće predati.

Rekao je da komesar Han danas u Prištini priznao da je Kosovo uradilo posao i da je sada na Evropskom savetu da okonča proces liberalizacije viza za građane Kosova.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...