ISPRAVKA "Ruska ekskluziva" o izveštaju UNMIK-a niti je ekskluziva niti je ruska
Foto: Profimedia

ISPRAVKA "Ruska ekskluziva" o izveštaju UNMIK-a niti je ekskluziva niti je ruska

Politika -

Više medija, među kojima i Kurir, prenelo je vest o Fejsbuk objavi Medija centra Nogina i Kurinoja „Ruski ekspres“ putem koje su 1. decembra objavljene fotografije „poverljivog forenzičkog izveštaja UNMIK-ove kancelarije za nestala lica“ od 18. juna 2004, koji se odnosi na zarobljene Srbe i trgovinu organa.

Autori objave tvrde da se u izveštaju (čiju je autentičnost UNMIK osporio, prim. aut) navodi kako je tim istražitelja UNMIK-a izvršio uviđaj u Žutoj kući u okolini Burelja na severu Albanije, gde se smatra da su Albanci odvodili zarobljene srpske vojnike i vadili njihove organe za crno tržište.

Ipak, izveštaj koji smo preneli kao ekskluzivno rusko otkriće, objavljen je na sajtu britanskog Gardijana još u novembru 2008.

Detaljnijim ispitivanjem fotografija, FN Tragač je utvrdio da su se pojedini delovi ovog izveštaja, zajedno sa fotografijama izveštaja, pojavljivali na internetu i 2011. godine. U pitanju su italijanski blogovi Orianomattei i Etleboro i tekstovi sa naslovom Trgovina organima i veliko licemerje Zapada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja