KOCIJANČIČ: Han izneo predloge u Beogradu i Prištini, čekamo odgovore
Foto: Zorana Jevtić

reagovanje

KOCIJANČIČ: Han izneo predloge u Beogradu i Prištini, čekamo odgovore

Politika -

Portparolka EU Maja Kocijančič izjavila je danas da je komesar Johanes Han u Beogradu i Prištini izneo "specijalni okvir", odnosno konkretne predloge za "rešavanje pitanja trgovinskih mera" i da Brisel sada čeka "procenu predloga i odgovor strana".

Ona je tako odgovoila na pitanje Tanjuga šta je sledeći korak Brisela posle ponovnog odbijanja Prištine da povuče takse na robu iz Srbije.

Kocijančić je ponovila da je stav EU da su tarife koje je Priština uvela na srpsku robu protiv principa Regionalne ekonomske zone, protiv pravila CEFTA i protiv "duha Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", kao i da imaju negativan uticaj na ceo region".

Na pitanje Tanjuga da li EU ima bilo koju drugu meru kojom bi mogla da zaštiti podrivanje principa Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od strane Prištine, uključujući i eventualnu suspenziju SSSP-a, Kocijančič je ponovila ocekivanje Brisela da se razmotre predlozi o kojima se razgovaralo u ponedeljak sa komesarom Hanom.

"Naša pozicija je jasna kada su u pitanju ove konkretne mere i nastavićemo da radimo u tom pravcu. Verujemo da se ovo može rešiti na dobrobit svih", kaže Kocijančič.

U diplomatskim izvorima u Evropskoj komisiji navode da "postoje stvari koje se mogu učiniti povodom zabrinutosti koje Priština ima, a što bi istovremeno omogucilo da se uvedene tarife povuku".

U Evropskoj komisiji naglašavaju da nikome nije u interesu da ova stvar eskalira.

Dodaje se i da su kontakti i dalje u toku kada je rec o određivanju datuma za novu rundu dijaloga i da bi u tom kontestu što pre trebalo pronaci izlaz iz situacije nastale posle uvodenja kosovskih taksti na robu iz Srbije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja