Najnovije vesti

JOŠ JEDNA UCENA ALBANACA: Priština objavila Predlog rezolucije o dijalogu sa Beogradom! Od Srbije traži priznanje nezavisnosti i članstvo u UN!
Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Uskoro na dnevnom redu

JOŠ JEDNA UCENA ALBANACA: Priština objavila Predlog rezolucije o dijalogu sa Beogradom! Od Srbije traži priznanje nezavisnosti i članstvo u UN!

Politika

Pod procesom dijaloga i pregovora se podrazumeva "efikasan i jedini način za postizanje održivog, sveobuhvatnog, međunarodno prihvatljivog i pravno obavezujućeg sporazuma između dve države-suseda".

PRIŠTINA - Nastavak dijaloga, uz posredovanje Brisela, za Prištinu će biti prihvatljiv samo ako njegov završetak rezultira obostranim priznanjem "državnosti", članstvom takozvanog "Kosova" u Ujedinjenim nacijama, Evropskoj uniji i NATO-u, predviđeno je Predlogom rezolucije o nastavku dijaloga sa Beogradom.

Predlog, koji je izradila grupa SDP-a, objavila je TV Kljan Kosova i on će se naći na dnevnom redu jedne od narednih sednica takozvanog "kosovskog parlamenta".

Kako se navodi, pod procesom dijaloga i pregovora se podrazumeva "efikasan i jedini način za postizanje održivog, sveobuhvatnog, međunarodno prihvatljivog i pravno obavezujućeg sporazuma između dve države-suseda".

Prema tom predlogu tri su fundamentalna pitanja koja formiraju okvir, sadržaj i karakter procesa dijaloga i sveobuhvatnog sporazuma: teritorijalni i unitarni karakter "države Kosovo", strateški interes "države Kosovo" i "Republika Kosovo" je državno uređenje parlamentarne demokratije i sekularnog društva unutar multi-kulturne tradicije.

Skupština, navodi se, neće podržati razgovor koji, kako se navodi, "ne uzima u razmatranje i osporava strukturalne i identitetske osnove države Kosovo".

Predviđeno je da kosovska skupština izglasa Zakon o dijalogu, kojim će biti obezbeđena pravna validnost i zakonsko sankcionisanje sadržaja Platforme za dijalog, kao i odgovornosti predstavnika prištinskog tima u pregovorima.

Predlog rezolucije predviđa obezbeđivanje šireg političkog konsenzusa političkih partija, a u izradu Platforme bio bi uključen I jedan predstavnik parlamentarne opozicije.

Predviđeno je formiranje i Odbora za izradu Platforme za dijalog čiji članovi bi bili iz pregovaračkog tima i civilnog društva izabranih u parlamentarnoj proceduri.

Takođe, predviđeni su i rokovi za izradu i funkcionalizaciju Platforme i Zakona o dijalogu, a pregovarački tim bi bio u obavezi da u roku od 30 dana skupštini dostavi nacrte Platforme i Zakona o dijalogu.

Inače, tim Prištine za dijalog sa Beogradom, koji se u Predlogu rezolucije naziva "drždržavna delegacija" imaće ovlašćenja i ekskluzivno pravo da saopštava i javno interpretira postupke, sadržaj i postignuća u tom procesu.

Tim će činiti politički predstavnici koje će izglasati parlament, a predvodiće ga dva predstavnika - po jedan iz vladajuće koalicije i predstavnik opozicije i oni će biti izabrani u parlamentu.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...