ČEPURIN: Ako je Beograd zadovoljan razgraničenjem sa kosovskim Albancima, ne vidim razloga za primedbe Moskve
Foto: Dado Đilas

stav

ČEPURIN: Ako je Beograd zadovoljan razgraničenjem sa kosovskim Albancima, ne vidim razloga za primedbe Moskve

Politika -

Rusija će podržati odluku o Kosovu koju Srbija smatra prihvatljivom za sebe, kazao je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

"Ako je Beograd zadovoljan razgraničenjem sa kosovskim Albancima, ne vidim razloga za primedbe od strane Moskve", rekao je on u intervjuu za "Cord magazin".

Odluka o KiM trebalo bi, kako kaže, da bude doneta bez ucenjivanja Beograda, i, poručuje, "na osnovama i uz poštovanje Rezolucije 1244", koja, prema njegovim rečima, "fiksira teritorijalnu lojalnost Kosova Srbiji".

Čepurin dodaje da je stav Rusije po ovom pitanju nepromenjen i da ona insistira na tome da bilo koji dogovor o budućim odnosima treba da bude baziran na Rezoluciji 1244 SB UN.

"Stav Rusije o Kosovu i Metohiji ostaje nepromenjen, insistiramo na tome da bilo koji dogovor o budućim odnosima treba da bude baziran na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", naveo je Čepurin.

Takav dogovor, ako ga bude, napominje ambasador, treba da bude učvršćen usvajanjem nove rezolucije Saveta bezbednosti UN, i smatra, mora biti primenjiv.

"Možemo videti da su napori Evropske unije propali, jer Priština potpuno ignoriše privremene dogovore koji su postignuti u okviru briselskog procesa, uključujući uspostavljanje Zajednice srpskih opština", rekao je Čepurin.

Čepurin dodaje da nema vidljivog napretka u povratku srpskih izbeglica, a Srpska pravoslavna crkva je izložena novim napadima.

"Specijalni sud nikada nije počeo sa radom na Kosovu. A šta je sa istragom ubistva Olivera Ivanovića koju vode Kosovari? Sve ovo ne doprinosi optimizmu", zaključio je Čepurin.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track