Najnovije vesti

POSLE TAČIJA I VESELJI OTIŠAO U VAŠINGTON: Glavna tema biće vojna saradnja
Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

kosovska kriza

POSLE TAČIJA I VESELJI OTIŠAO U VAŠINGTON: Glavna tema biće vojna saradnja

Politika

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji otputovao je u posetu Sjedinjenim Američkim Državama, tokom koje će održati sastanke sa visokim zvaničnicima američke vlade i Kongresa, navodi prištinski list "Telegrafi".

 

"Predsednik kosovske skupštine će u SAD imati sastanke sa političkim predstavnicima i vojnim liderima s kojima će razgovarati o jačanju saradnje u vojnoj sferi u novim okolnostima kada se očekuje transformacija Kosovskih snaga bezbednosti u oružane snage Kosova", piše kosovski list.

Na sastancima u Vašingtonu i Njujorku, kako se navodi, Veselji će razgovarati o saradnji i prijateljstvu između dve strane, kao i o nastavku američke podrške Kosovu u svim oblastima.

 

Veselji će, takođe, boraviti u američkoj saveznoj državi Ajovi, dodaje "Telegrafi".

Još jedan prištinski list, "Koha ditore", pisao je ranije da će Veselji danas putovati u SAD radi konsultacija o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku.

 

Pozivajući se na svoja saznanja iz skupštinskih izora, "Koha" je navela da će Veselji u SAD boraviti nekoliko dana i da se očekuje da će imati sastanke sa visokim zvaničnicima Stejt departmenta.

Ova poseta, naveli su isti izvori, biće realizovana pre sednice parlamenta 14. decembra, kada će se poslanici izjasniti o paketu zakona o transformaciji KBS u vojsku.

 

"Koha" je pisala da će Veselji otputovati u SAD kako bi koordinisao poslove sa američkom državom pre nego što se izglasaju nacrti zakona o vojsci, kao i da bi potpisao nekoliko sporazuma koji imaju za cilj snabdevanje vojske Kosova naoružanjem.

"Cilj posete su koordinacije sa američkim partnerima pred formiranje vojske, te pomoć SAD za povećanje vojnih kapaciteta", rekao je neimenovani izvor tom listu.

 

Predsednik Skupštine, prema istim izvorima, imaće sastanke u Pentagonu, u Beloj kući, a boraviće i u Ajovi.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...