KORUPCIONAŠKA AFERA TRESE SVET! SUD U NJUJORKU JEREMIĆEVOG ORTAKA PROGLASIO KRIVIM ZA PRANJE PARA: Izricanje kazne Patriku Hou u martu! ČEKA GA DUGOGODIŠNJA ROBIJA!
Foto: Profimedia, Dragan Kadić

ZAVRŠEN SUDSKI PROCES

KORUPCIONAŠKA AFERA TRESE SVET! SUD U NJUJORKU JEREMIĆEVOG ORTAKA PROGLASIO KRIVIM ZA PRANJE PARA: Izricanje kazne Patriku Hou u martu! ČEKA GA DUGOGODIŠNJA ROBIJA!

Politika -

Patrik Ho (69), biznismen iz Hongkonga, proglašen je krivim u Njujorku za sedam od osam tačaka optužnice za kršenje Zakona o stranim koruptivnim praksama i pranje novca.

Maksimalna kazna za svaku tačku optužnice kreće se od 5 do 20 godina zatvora.

Presuda biznismenu biće saopštena 15. marta.

Ho je bivši sekretar unutrašnjih poslova kineske provincije Hong Kong. On je pred sudom negirao krivicu za zaveru, pranje novca i kršenje Zakona o međunarodnim koruptivnim praksama.

Suđenje je počelo godinu dana pošto je Hou uhapšen, a jedan od svedoka bio je i Vuk Jeremić.

foto: Silk Road Forum

Jeremić je pred porotom u Njujorku rekao da je on povezao Houa sa visokim zvaničnicima u nekoliko zemalja i otvorio mi diplomatska vrata za kompaniju CEFC (Čajna enerdži fand komitiju - China Energy Fund Committee - CEFC), kako bi širila svoje poslovanje na čitavu planetu.

Jeremić je svedočio drugog dana procesa honkoškom biznismenu u procesu koji se vodi pred sudom na Menhetnu u Njujorku.

Osim Hoa, sud u Njujorku za podmićivanje optužuje i Sama Kutesa, ministra inostranih poslova istočnoafričke države Uganda, takođe poput Jeremića, bivšeg predsednika Skupštine UN tokom 2014. i 2015. godine.

Kurir.rs/ CNN

Foto: Profimedia i Dragan Kadić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track