Tadić: Bez DS evropski put Srbije pod sumnjom

Tadić: Bez DS evropski put Srbije pod sumnjom

Politika -
Ipak, treba dati šansu novoj vladi i vlastima da pokažu stvarnu promenu načina mišljenja a ne samo retorike, rekao lider DS

SOLUN - Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić razgovarao je danas sa učesnicima regionalnog samita Socijalističke internacionale u Solunu o nizu zajedničkih problema koje opterećuju države Balkana, ali i o političkoj situaciji u pojedinačnim državama, pa i u Srbiji nakon majskih izbora.

Tadić je agenciji Tanjug izjavio da je Srbija bila tema, ne samo u ekonomskom već i u političkom smislu, i da je dao svoju interpretaciju političkih događaja istakavši da se, zbog činjenice da u vladi neće participirati DS, koja je bila garant evropske orijentacije Beograda, Srbija danas nalazi na političkoj raskrsnici."Rekao sam da, nakon koalicije koja je bila proevropska, evropski put danas jeste pod sumnjom, ali i da treba dati šansu novoj vladi i vlastima da pokažu stvarnu promenu načina mišljenja a ne samo retorike", rekao je Tadić.

Sa liderima socijaldemokratskih i socijalističkih stranaka iz regiona Tadić je, kako je precizirao, razgovarao i o ekonomskoj krizi i inovativnim rešenjima za probleme sa kojima se suočavaju sve zemlje Balkana. U okviru više bilateralnih susreta bilo je reči i o procesu evrointegracija i solunskom samitu koji je dao perspektivu zemljama zapadnog Balkana da postanu članice EU, kao i današnjem osporavanju tog procesa zamorom proširenja koje je karakteristično za EU u vreme krize.

Razgovori su se doticali i načina na koji svaka zemlja regiona proživljava ekonomsku krizu i konstatovano je da je za čitav prostor karakterističan nedostak investicija koje bi mogle da obezbede brz razvoj, pre svega visokotehnoloških investicija i ulaganja u infrastrukturu, obrazovanje i nauku. "S jedne strane, govorili smo o zajedničkom izazovu siromaštvu čitavog regiona, siromaštvu koje je tradicionalno na prostoru Balkana, a istovremeno i izazovu epohe i činjenici da siromašenjem naših država i građana tokom ekonomske krize ovaj prostor pokazuje visoku ranjivost", rekao je Tadić.

Tadić je dodao da se, u političkim krugovima u susret globalnom samitu Socijalističke internacionale koji će u avgustu biti održan u Južnoj Africi, pronela glasina da će biti kandidat za mesto potpredsednika najveće svetske asocijacije socijalističkih i socijaldemokratskih stranaka, ali i poručio da se nije kandidaovao niti da je uopšte pomišljao na tu mogućnost

Predsednik DS se sastao i sa gradonačelnikom Soluna, sa kojim je razgovarao o mogućnosti produbljivanja tradicionalno dobrih veza severnih oblasti Grčke i Srbije. "Taj grad jedino u Srbiji nema nijednog grada pobratima, što smatram vrlo neobičnim i nadam se da ćemo u budućnosti taj problem rešiti ko god je na vlasti", rekao je Tadić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track