20 GODINA OD STRAVIČNOG MASAKRA U KAFIĆU PANDA U PEĆI Porodice srpskih mladića još u suzama: Živimo da saznamo ko ih je streljao!
Foto: EPA

Sećanje

20 GODINA OD STRAVIČNOG MASAKRA U KAFIĆU PANDA U PEĆI Porodice srpskih mladića još u suzama: Živimo da saznamo ko ih je streljao!

Politika -

Porodice stradalih mladića u masakru u „Pandi“ još ne znaju ko je i zbog čega ubio njihovu decu 1998. Kažu da im je danas teško kao i prvog dana

Od stravičnog zločina u pećkoj diskoteci „Panda“, kada su dvojica maskiranih muškaraca izrešetala šestoricu srpskih mladića, danas se navršava tačno 20 godina. Roditelji stradalih kažu da žive za to da se utvrdi ko je oduzeo život njihovoj deci!

Naime, stravični zločin iz 1998. ni do danas nije rešen, istraga tužilaštva zvanično još uvek traje, te zato porodice ubijenih ne gube nadu da će se slučaj rasvetliti.

Ne mogu na grob

Zvonimir Gvozdenović, otac pokojnog mladića Vukote Gvozdenovića, kaže za Kurir da ni ove godine neće moći da poseti grob svog sina u Peći zbog napete situacije na Kosovu.

- Ni posle ovoliko godina nimalo mi nije lakše. Tužilaštvo radi svoj posao i imamo poverenja da će to na kraju izaći na čistac. Stalno u porodici prebiramo i prisećamo se kako se to dogodilo. Moj sin je praktično nekoliko minuta pre toga stigao u diskoteku, da je došao malo kasnije, verovatno bi danas bio živ. Ali tako je sudbina htela - priča nam Gvozdenović.

foto: Printscreen

Dodaje da je siguran da je ubistvo u „Pandi“ odrađeno uz blagoslov tadašnje vlasti u Srbiji. Inače, godinama se verovalo da iza ovog masakra srpskih mladića stoje Albanci.

- Znam da su ubistvo počinili naši. Pričalo se da je Legija učestvovao u tome, ali mora država da preseče i kaže istinu. Da su Šiptari počinili ubistvo, do sada bi sve bilo gotovo - navodi on.

Inače, prema jednom od scenarija koji se pojavljivao, masakr u „Pandi“ je naredila Državna bezbednost, a sve je odradio komandant JSO Milorad Ulemek Legija.

Ljubomir Ristić, otac ubijenog Svetislava Ristića, kaže da ni danas, posle 20 godina, ne postoje reči koje bi opisale njegov bol.

- Oni nisu ubijeni, oni su streljani, to me podseća na nove srpske Šumarice. Strašno je znati i živeti sa time da je na ovaj način vašem detetu oduzet život - kaže Ristić za Kurir.

Neće se kriti istina

Dodaje da su se porodice stradalih do sada obraćale svim bivšim vlastima, ali da to nije dalo većih rezultata. Ristić, međutim, kaže da su zahvalni predsedniku Aleksandru Vučiću, koji je nedavno ponovo pokrenuo priču o ovom slučaju.

Vučić je, inače, skoro rekao da o ovome „ima informacije i saznanja, ali naši nadležni organi tragaju za potpunim dokazima da bi taj strašan zločin mogao da se rasvetli“. Dodao je i da se istina neće kriti bez obzira na to ko je u ovom zločinu učestvovao - Albanci ili Srbi.

kafić Panda
kafić Panda

Peć nebezbedna

PRENELI POSMRTNE OSTATKE U DRUGA MESTA

Na groblju u Peći bili su sahranjeni svi mladići stradali tog kobnog dana 1998. Međutim, danas tamo počivaju samo Dragan Trifović i Vukota Gvozdenović, dok su porodice ostalih ubijenih mladića posmrtne ostatke prenele u mesta u kojima žive nakon što su izbegli s Kosmeta.

Ivan Ercegovčević Martin Bežinarević

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track