Najnovije vesti

POVERLJIVO IZ BRISELA! KIPARSKI PREDSEDNIK SINOĆ NIJE HTEO DA ĆUTI I STAO UZ SRBIJU, PA PROZVAO MOGERINIJEVU: Federika, progovori šta to radi Priština! Evo šta je rekla pred svima
Foto: AP

sastanak EU lidera

POVERLJIVO IZ BRISELA! KIPARSKI PREDSEDNIK SINOĆ NIJE HTEO DA ĆUTI I STAO UZ SRBIJU, PA PROZVAO MOGERINIJEVU: Federika, progovori šta to radi Priština! Evo šta je rekla pred svima

Politika

BRISEL - Tokom sastanka EU lidera u četvrtak uveče u Briselu kiparski predsednik Nikos Anastasijades i šefica EU diplomatije Federika Mogerini govorili su o problemima u dijalogu Beograda i Prištine, taksama na srpsku robu koje "blokiraju dijalog" i potezu transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga, za koji su rekli da nije dobrodošao, saznaje se u Savetu.

Diplomatski izvori u Evropskom savetu kažu da se je pitanje Kosova na samitu u Briselu pokrenuo kiparski predsednik Nikos Anastasijades koji je obraćajući se EU liderima poručio da je do ove incijative došlo nakon nedavne posete srpskog predsednika Aleksandra Vučića Nikoziji.

Predsednik Kipra je ocenio da se stvari "ne odvijaju dobro" u okviru dijaloga Beograda i Prištine, pomenuo uvođenje tarifa od strane prištinskih vlasti na robu iz centralne Srbije i zatražio od šefice EU diplomatije Federike Mogerini da izvesti EU 28 o stanju u dijalogu Beograda i Prištine.

Prema izvorima iz EU Saveta, Visoka predstavnica je ponovila stav EU da kosovske tarife "nisu dobar potez i da blokiraju dijalog".

Istovremeno Mogerini je navela da postoje i "primedbe sa prištinske strane" i da ona zajedno sa komesarima za pregovore o pristupanju Johanesom Hanom i za trgovinu Sesilijom Malmstrom radi na iznalaženju rešenja za ovu krizu.

U Evropskom savetu kažu da je šefica EU diplomatije na sastanku EU lidera govorila i transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga pri čemu je ponovila EU stav da "takav potez nije dobrodošao niti je konstruktivan".

Navodi se i da je Federika Mogerini ocenila da unutar Kosova postoji politički problem gde "predsednik i premijer ne govore istim jezikom", te da to "komplikuje i blokira stvari".

Evropski diplomatski izvori navode da se tokom razgovora o dijalogu Beograda i Prištine uglavnom govorilo o problemima koji dolaze sa prištinske strane, a da o srpskoj strani nije bilo reči.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...