Najnovije vesti

PRIŠTINA PREKRŠILA 3 SPORAZUMA I FORMIRALA SVOJU VOJSKU NAOČIGLED CELOG SVETA! Srpski poslanici nisu prisustvovali sednici, salom odjekivali aplauzi! (VIDEO)
Foto: Printscreen/Facebook/Koha

U PARLAMENT UŠLO NEKOLIKO BUDUĆIH "VOJNIKA"

PRIŠTINA PREKRŠILA 3 SPORAZUMA I FORMIRALA SVOJU VOJSKU NAOČIGLED CELOG SVETA! Srpski poslanici nisu prisustvovali sednici, salom odjekivali aplauzi! (VIDEO)

Politika

Na sednici kosovskog parlamenta danas su izglasana sva tri zakona kojima se omogućava transformacija KBS u vojsku Kosova. Sednici su prisustvovali premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj i kosovski predsednik Hašim Tači.

foto: Printscreen/FAcebook

 

Skupština je prvo pojedinačnim glasanjem usvojila 11 amandmana na predlog Zakona o Ministarstvu odbrane Kosova, koje je predložila Komisija za unutrašnje poslove, bezbednost i nadgledanje rada BSK.

foto: Printscreen/Facebook/Koha

 

Za Zakon o Ministarstvu odbrane Kosova glasalo je 106 poslanika, dok je jedan poslanik bio uzdržan. Na Zakon o bezbednosnoj snazi Kosova bilo je predloženo 45 amandmana koji su izglasani pojedinačno i svi su usvojeni bez ijednog glasa protiv.

 

Za predlog zakona o Bezbednosnim snagama Kosova glasalo je 107 poslanika. I predlog Zakona o službi u Bezbednosnim snagama Kosova imao je 45 amandmana i svi su usvojeni glasovima 107 poslanika.

 

Kako su preneli prištinski mediji, srpski poslanici nisu bili u skupštinskoj sali,  a u parlament je ušlo i nekoliko budućih "vojnika". 

foto: Printscreen/Facebook/Koha

 

Nakon glasanja jednog od zakona salom su odjekivali aplauzi.

foto: Printscreen/FAcebook/Koha.net

 

Inače, Priština je ovim, kako je ranije objasnio srpski državni vrh, prekršila međunarodne sporazume, Kumanovski sporazum, Rezoluciju 1244 i Briselski sporazum.

foto: Printscreen/Koha.net

 

Inače, član zakona koji sadrži nadležnosti i dužnosti KSB-a ima ukupno tri paragrafa.

 

"Snaga bezbednosti Kosova štiti suverenitet i teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Republike Kosovo", navodi se u izmenjenom tekstu, koji je usklađen sa preporukama Evropske komisije.

foto: Printscreen/FAcebook/Koha.net

 

Takođe u zakonu stoji da su "kosovske snage bezbednosti multietničke vojne snage, profesionalne, naoružane i ovlašćene da služe u zemlji i inostranstvu, u skladu sa ustavnim i zakonskim mandatom", stoji u tački 2 ovog člana.

 

U opštim odredbama se navodi da kosovske snage štite teritorijalni integritet Kosova, zaštitu građana i zajednica na Kosovu daje Vojnu podršku civilnih vlasti, i učestvuje u međunarodnim operacijama.

foto: Printscreen/Facebook/Koha

 

 

 

Osim Srpske liste, sve ostale parlamentarne stranke i koalicije podržavaju transformaciju BSK.

 

Iako se ime snaga ne menja, jer su za to potrebne ustavne promene koje zbog suprotstavljanja Srpske liste nisu moguće, menja se mandat snaga i one dobijaju atribute oružanih snaga.

 

Iz Vlade Kosova je najavljeno da će u 17 časova u kasarni "Adem Jašari" u Prištini biti organizovana ceremonija transformacije BSK u Oružane snage Kosova.

 

(Kurir.rs/Agencije, Koha)

 

 

 POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...